Međunarodne centralne banke i finansijski zvaničnici misle da kriptovalute ne predstavljaju značajan rizik za globalnu ekonomsku stabilnost, prema izveštaju koji je objavio Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) 10. oktobra.

FSB - međunarodna agencija koja se sastoji od 68 lokalnih institucija kao što su centralne banke, nadzorni organi i ministarstva finansija priprema preporuke za globalne finansijske sisteme - je objavila dokument pod nazivom "Tržišta kripto-imovine: potencijalni kanali za buduće implikacije finansijske stabilnosti" sa njihovim nalazima.

Prema izveštaju, bankari ne vide nikakvu značajniju opasnosti u kriptovalutama, s obzirom na to da je njihova ukupna tržišna kapitalizacija bila na vrhuncu oko 830 milijardi dolara i od tada pala na 210 milijardi dolara, što jedva dostiže 2 posto globalne vrednosti zlata. Ipak, FSB apeluje na regulatore da pažljivo prate tržište digitalnih novčića usred brzog rasta.

Takođe, FSB sadrži upozorenje o eventualnim manipulacijama cena vezanim za kripto, napominjući:

"Nelikvidnost, skoncentrisano vlasništvo, podeljena tržišna struktura...podložno manipulaciji cenama."

Pored toga, međunarodna agencija je naglasila da kripto industrija pokreće neka pitanja o zakonima, kao što su zaštita potrošača i investitora.

Dokument sledi prethodnom izveštaju FSB iz jula koji je predstavljen ministrima finansija G20 i guvernerima centralnih banaka. Organizacija dala izjavu da kriptovalute treba detaljno pratiti zbog brzog razvoja tržišta, iako u ovom trenutku ne predstavljaju pretnju.

U maju je Međunarodni monetarni fond (MMF) takođe istakao da kriptovalute mogu da predstavljaju neke pretnje u pogledu finansijske stabilnosti na globalnim tržištima. Međutim, MMF je istakao da mogu da predstavljaju neke pretnje ako postanu sve rasprostranjenije bez odgovarajuće regulative.


 

Pripremio: Nikola Mosurović