Ulaganje preduzetnog kapitala u kripto i blokčein startape će verovatno dostići novi vrhunac u 2019, prema objavi Rojtersa od 17. aprila, koji navodi PitchBook koji pruža tržišne podatke.

Nakon 2,4 milijarde dolara finansiranja koje je sektor dobio od sponzora prošle godine, 850 miliona dolara prikupljenih ove godine izgleda da će prevazići sve prethodne rekorde.

Istovremeno, dok nastavljaju da izbegavaju direktno uključivanje u kriptovalute, čini se da investitori ulažu veće iznose po projektima.

Ukupno 2018. godine imali smo ukupno 117 investicija, dok je ovogodišnji rezultat samo 13 investicija, prenosi Rojters.

Iako Rojters nije potvrdio koje konkretne ponude PitchBook naveo u svojim listama, novčani tokovi u kripto poslovanju postaju sve uočljiviji.

Kako je izvestio Cointelegraph, ove nedelje smo video veliki ugovor vredan 200 miliona dolara između japanskog investicionog fonda i operatera južnokorejske berze kriptovaluta Bithumb.

Drugi su takođe otkrili novčane podsticaje, kao što je Chainalysis, koji je ove nedelje dodao 6 miliona dolara u svom potezu za finansiranje serije B, čime je ukupno prikupljeno 36 miliona dolara.

Istovremeno, kompanije koje su se borile za vreme kripto krize sa merama smanjenja troškova takođe pokazuju optimizam.

Ove nedelje izvori su saopštili da je startap za razvoj blokčeina, ConsenSys, planirao da prikupi 200 miliona dolara, nakon što je prethodno najavio da će biti prinuđen da smanji broj zaposlenih.

 

Pripremio: Nikola Mosurović