Američki ekonomista i notorni kripto kritičar Nouriel Roubini tvrdi da ukoliko digitalne valute centralnih banaka (CBDC) budu usvojene, one neće biti zasnovane na blokčein tehnologiji.

Roubini - koji je inače poznat kao “Dr. Doom” zbog njegovog predviđanja kolapsa finansijskog balona nekretnina 2008. - napravio je svoje komentare tokom panela sa Vitalikom Buterinom, suosnivača itirijuma (ETH), na Deconomy konferenciji u Seulu, Južnoj Koreji 4. aprila.

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, CBDC se razlikuju od kriptovaluta po tome što što se oni izdaju od strane centralne banke čiji legalni status zavisi od regulative vlade ili zakona.

Tokom panela pod imenom “Fundamentalna vrednost kriptovaluta i njihova održivost”, Roubini je pokušao da smanji entuzijazam oko istraživanja centralnih banaka o izdavanju CBDC, tvrdeći da se oni neće izdati na blokčein sistemu ili na bilo kojoj drugoj DLT tehnologiji. On je zatim izjavio:

“Čim se pojave vesti oko izdavanja CBDC-a ljudi u kripto zajednici postanu uzbuđeni i kažu, vidite, ovo postaje mejnstrim [...] ali ukoliko pažljivo pogledate šta zaista žele da urade, ukoliko će išta da urade, to neće biti blokčein, niti kripto [...] to će biti jedan registar, bezbedan.”

Roubini je analizovao mogući uticaj usvajanja CBDC-a, navodeći da samo banke trenutno imaju pristup bilansu centralnih banaka u trenutnom finansijskom sistemu, dok privatna lica i korporacije moraju sve da rade preko bankarskog sistema kao jedinog posrednika.

Ukoliko bi skroz promenili sistem sa CBDC-om, ove valute bi donele značajne koristi što se tiče efikasnosti transakcija, sa tim da bi usvajanje CBDC-a “zamenilo sve ostalo [...] ne samo kriptovalute, već i depozite i sisteme digitalnog plaćanja poput PayPal-a.”

Pored njegovog stava o CBDC valutama, Roubini je ponovio njegove poznate kritike o inovaciji kriptovaluta - poput toga da državne uprave kategorično uklanjaju bilo koje sisteme razmene vrednosti koje su u potpunosti anonimne i da je decentralizacija u kriptu mit.

Kao što je Cointelegraph izvestio, nova analiza Svetskog ekonomskog foruma tvrdi da barem 40 centralnih banaka širom sveta sprovodi projekte istraživanja CBDC-a i pilot projekte sa blokčein tehnologijom, kako bi se izborili sa problemima poput finansijske inkluzije, efikasnost plaćanja i sajber bezbednost.Pripremio: Marko Mihajlović