Izraleski kripto developer KZen prikupio je 4 miliona dolara nakon runde finansiranja od vodeće južnokorejske kompanije Samsung, izveštava The Block 17. aprila.

Proizvod kompanije, mobilni novčanik ZenGo - trenutno u beta razvojnoj fazi - ima za cilj da pojednostavi korišćenje kripto novčanika za nove kripto korisnike.

Koristeći kombinaciju biometrijskih bezbednosnih funkcija i čuvanje ključeva na više lokacija, kompanija se nada da će korisnici imati koristi od jednostavnog korisničkog interfejsa novčanika, a da se ne oslanjaju na treću stranu ili na sebe kada je u pitanju čuvanje privatnih ključeva i drugih informacija.

ZenGo novčanik je zasnovan na mehanizmu gde mobilni telefon i cloud server čine osnovne uređaje koji su potrebni za digitalni potpis transakcije. Ime mehanizma je ‘treshold signature’.

“ZenGo koristi ‘treshold’ kriptografiju otvorenog koda kako bi zamenili privatni ključ i uklonili sve probleme koji se mogu pojaviti pri bezbednom čuvanju novčanika.”, izjavio je izvršni direktor i suosnivač Ouriel Ohajon u blog postu koji je objavljen 15. aprila. On je zatim dodao:

“Naše rešenje eliminiše tipične probleme čuvanja podataka, a to činimo bez ikakve tačke gde može doći do neuspeha (SPOF).”

Drugi sponzori investicione runde čine Elron i Benson Oak Ventures.

Ovaj porizvodi prati trend koji je započeo kastodi startap ‘Casa’ sa njihovom mobilnom aplikacijom Keymaster. Casa međutim samo podržava bitkoin (BTC), dok ZenGo ne ograničava korisnike na specifične tokene.

Kada je u pitanju bezbednost cloud servera koji su potrebni za uspešnu transakciju, Ohajon je izjavio The Block-u da će se pojedine mere bezbednosti pojaviti nakon izbacivanja aplikacije.

Privatna beta faza je trenutno dostupna na iOS, a sledi i android verzija.


Pripremio: Marko Mihajlović