Kripto berza Bitfinex je saopštila da je otplatila 100 miliona dolara nepodmirene pozajmice operateru stejblkoina teter u postu na svom službenom blogu 2. jula.

Prema saopštenju, Bitfinex je izvršio otplatu putem bankovnog transfera na bankovni račun kompanije Tether koji u trenutku pisanja vesti nije bio isplaćen operateru. Ipak, iz berze su doneli odluku da izvrši plaćanje unapred na osnovu svoje finansijske pozicije krajem drugog kvartala 2019. godine.

“Takođe, 1. jula je Bitfinex u potpunosti platio sve kamate koje su nastale u okviru kreditnog aranžmana do kraja dana 30. juna 2019. godine, takođe u fiatu.”

Kako je izvestio Cointelegraph u maju, Vrhovni sud Njujorka je odobrio Bitfinex-u i Theter-u poništenje zahteva za koji su se prijavili 21. maja.

Prema prvobitnoj dokumentaciji, Bitfinex nikada nije otkrio gubitak za investitore i rukovodioce berze, a Tether se upustio u niz konflitnih korporativnih transakcija. Sa tim transakcijama, Bitfinex je navodno dobio pristup do 900 miliona dolara od teterovih gotovinskih rezervi i iskoristio ih da sakrije svoju nesolventnost.

Bitfinex je optužen da je uzeo ne manje od 700 miliona dolara iz Tetherovih rezervi i da je koristio sredstva da bi sakrio gubitke i nemogućnost da upravlja povlačenjima klijenata.

U skorije vreme, Bitfinex je najavio inicijativu “spaljivanja” LEO tokena, da bi iFinex usmerio svoj bruto prihod u kupovinu LEO tokena po tržišnim cenama i zatim ih uništio.