Velika kripto berza Bitfinex privremeno je suspendovala sve fiat depozite koje inače prihvataju poput evra, dolara, japanskog jena i funte - objavljeno je u nekoliko izveštaja od 11. oktobra.

Iako berza nije navela razlog za suspendovanje fiata, navodi da se "očekuje da opcije fiat depozita budu dostpune u roku od nedelju dana".

Kao što je objavljeno 8. oktobra, berza je nedavno podstaknuta da zvanično reaguje na internet glasine koje tvrde da je Bitfinex bio nesolventan i/ili suočen sa bankarskim problemima. U okviru svoje nedavne izjave, berza je priznala da "komplikacije i dalje postoje u domenu fiat transakcija" - ali da je to prevashodno između "većinom" kripto povezanih organizacija.

Izjavu berze delimično su podstakli izveštaji da njihov bankarski partner, Noble Bank International iz Portorika, sada traži kupca i da je izgubio svoje partnere Bitfinex i pridruženu Tether firmu kao svoje klijente.

Kao odgovor na izveštaje Noble banke, neki u kripto prostoru su sugerisali da se Bitfinex sada prebacio na bankarske poslove sa HSBC preko privatnog računa koji je registrovan pod imenom "Global Trading Solutions". Berza nije zvanično odgovorila na ove tvrdnje iako je naglasila da svi navodi vezani za Noble banku "nemaju uticaja" na operacije Bitfinex-a i solventnost.

Kao što je ranije objavljeno, Bitfinex-ova krizna istorija bankarskih odnosa započeta je još u aprilu 2017. godine, kada je američka kompanija Wells Fargo & Co navodno odbila da nastavi da radi kao korespondetna banka. Bitfinex je tada podneo tužbu protiv banke od koje je brzo berza odustala.

Bitfinex je trenutno četvrta po rangiranju berza na svetu po dnevnom obimu trgovanja, sa 154% povećanja prometa u poslednjih 24 časa kada je trgovala sa 633,4 miliona u tom vremenskom periodu.

 

Pripremio: Bojan Zečević