Menjačnica kriptovaluta Bitfinex iz Hong Konga, u svom saopštenju za javnost 27. marta, navodi da njihova platforma neće podržati petro tokene, koji su indeksirani u nafti, a koje je Vlada Venecuele lansirala februara ove godine.

U objavi na svom blogu od 27. marta, Bitfinex, menjačnica kriptovaluta koja je četvrta po redu na svetu prema obimu trgovine ostvarenom u toku 24 časa, objasnila je svoju odluku, navodeći činjenicu da je američka Vlada nedavno zabranila svim svojim državljanima da kupuju petro, kao i ostale venecuelanske digitalne valute, koje bi se mogle pojaviti u budućnosti. Menjačnica je napisala i da vidi kako ovaj novčić ima “ograničenu upotrebu”.

“Nikad nismo ni imali planove da uključimo petro ili njemu slične tokene na Bitfinex-ovu platformu za trgovanje. Pored sankcija SAD-a i drugih jasnih rizika od sankcija usled trgovanja ovim proizvodima, Bitfinex neće uvrstiti petro ili slične digitalne tokene u svoju ponudu, niti će trgovati njima.”

Tim Bitfinex-a je komentarisao da se ograničenja odnose na sve korisnike platforme, ne samo na američke klijente. Oni se odnose i na sve aktivnosti na platformi, kao što su “depoziti, finansiranje, trgovanje i podizanje”. Platforma je dodala da je svim njihovim “poslovnim partnerima i zaposlenima”, bez obzira na njihovu lokaciju, takođe zabranjeno da vrše transakcije u petro-u.

Cointelegraph je, 27. marta, objavio i da je predstavnik ruske Vlade rekao reporterima da petro novčić nije ponuđen Rusiji za otplatu duga koji Venecuela ima.

 

Pripremila: Kristina Ristin