Hakovana južnokorejska berza kriptovaluta Bithumb smanjila je procenjeni iznos novca izgubljen u hakerskom napadu sa oko 31 miliona dolara na oko 17 miliona dolara, navodi se u saopštenju korisničke podrške u četvrtak, 28. juna.

Bithumb je prvi put prijavio hak 20. juna, privremeno suspendujući sve depozite i povlačenja. Ministarstvo za nauku i tehnologiju Južne Koreje je pokrenulo istrage o uzrocima haka.

Bithumb navodi da je "glavni razlog" za smanjenje procena gubitaka na 17 miliona dolara “tekuće učešće, podrška i saradnja berzi kriptovaluta i  kripto fondacija širom sveta", takođe i uklanjanje njihovih kripto sredstava sa “hot wallet-a” na “cold wallet-e” kao pomoć pri zausavljanju štete.

Saopštenje ukazuje na 11 kriptovaluta koje su ukradene, sa 2.016 bitkoina (BTC) u vrednosti od oko 12,3 miliona dolara u vreme pisanja teksta i 2.219 itirijuma (ETH), vrednih oko 965.000 dolara u vreme pisanja.

Bithumb hack damage report (total value shown in won)

Izveštaj o šteti nakon haka (ukupne vrednosti izražene u vonu). Izvor: zvanično saopštenje

Bithumb i dalje zahteva od korisnika da se uzdrže od bilo kakvog depozita do sledećeg saopštenja.

Berze kriptovaluta su različito reagovale na hakove, u nekim situacijama kao što je bio slučaj sa Bithumb-om, obećano je da će nadoknaditi štetu svim korisnicima koji su pogođeni, a u drugim sličajevima,kao što je BitGrail, dovodi do pravnih bitaka i oduzimanja kompanijskih novčanika.

 

Pripremio: Nikola Mosurović