Evropska kripto berza Bitstamp će integrisati novu platformu kako bi poboljšala saglasnost i žaštitu potrošača, prema saopštenju objavljeno 27. novembra.

Bitstamp je formirao partnerstvo sa britanskom firmom za nadzor nad tržištem Irisium Ltd. u pokušaju da se poboljša sigurnost i pouzdanost tržišta. Berza će uspostaviti platformu Irisium-a kako bi pratili aktivnost tržišta i privukli više institucionalnih investitora.

Komentarišući o saradnji, Alastair Gudvin, izvršni direktor Irisium Ltd-a, izjavio je da će usvajanjem Irisium-ove platforme pomoći da se “poveća transparentnost, integritet i pouzdanost u kripto tržište”, što će eventualno poboljšati likvidnost tržišta i usvajanje.

Osnovan u 2011. godini, Bitstamp je navodno najveća kripto berza po obimu trgovanja u E.U., podržava trgovinu bitkoina (BTC), bitkoin keš (BCH), itirijum (ETH), ripl (XRP), lajtkoin (LTC), američki dolari i evro.

Nedavno je berzu kupila Belgijska investiciona firma NXMH, koja je zauzvrat podružnica investicione banke Barclays. Firma je takođe podružnica korejskog medijskog giganta NXC Corp., koja je prošle godine kupila 65,19% udela u južnokorejskoj kripto berzi Korbit.

U avgustu, Bitstamp je zajedno sa drugim kripto berzama Gemini, Bitrex, i bitFlyer USA uspostavio samostalnu regulativnu organizaciju, nazvan kao radna grupa za virtuelnu robnu asocijaciju za digitalne proizvode, kao što su kriptovalute. Ova organizacija namerava da pomogne velikim investitorima da postanu bolje upoznati sa kripto tržištem i rade na uspostavljanju industrijskih standarda.

U maju, trgovačka berza Čikaga (CME Group) u partnerstvu sa britanskom firmom Crypto Facillities, pokrenula je CME CF itirijum-dolar  referentnu stopu i indeks realnog vremena kako bi pružili korisnicima pristup ETH cenama u realnom vremenu. Obe tarife će izračunati Crypto Facilities, a na osnovu transakcija i aktivnosti naloga iz kripto berze Bitstamp i Kraken.

 

Pripremio: Marko Mihajlović