Berza kriptovaluta i provajder usluga novčanika Bittrex najavio je svoje planove da uvrsti u ponudu još dva para - ETC/USD i XRP/USD - navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom 8. avgusta.

Po najavama, Bittrex želi da proširi svoja fiat tržišta na itirijum klasik (ETC) i ripl (XRP), počev od 20. avgusta. Novi trgovinski par će biti dodat već postojećim "dolarskim" tržištima za bitkoin (BTC), itirijum (ETH), teter (USDT) i TrueUSD (TUSD).

Kompanija navodi da će nastaviti sa postepenim dodavanjem USD tržišta ka tokenima koristeći "pristup po fazama" za trgovanje dolarom. Bittrex dalje objašnjava da je potreban postepeni pristup "ka ojačavanju ovih tržišta" kako bi se osigurao kvalitet u procesima i sistemima pre nego što postane dostupno kvalifikovanim korisnicima. Iz Bittrex-a navode:

"U culju šireg prihvatanja, širenje fiat tržišta za najveće digitalne valute na našoj trgovinskoj platformi pomoći će u ograničavanju dominacije i uticaja bilo kog tokena na druge blokčein projekte, što je neophodno ako želimo da oslobodimo sav potencijal blokčein benefita za korisnike i preduzeća."

Bittrex je osnovan 2014. godine od strane Bila Šihare i dva poslovna partnera. Svi su ranije bili zaposleni u Amazonu. U februaru ove godine, Šihara je najavio nameru berze da omogući trgovanje dolarom većini svojih korisnika.

Oktobra 2017. godine, Bittrex je doneo iznenadnu odluku da onemogući korišćenje hiljade naloga zbog "pregleda usklađenosti (compliance reviews)" bez prethodnog upozoravanja korisnika. Nešto kasnije, decembra iste godine, Bittrex je privremeno stopirao registraciju novih korisnika, navodeći nemogućnost tačne provere, verifikacije, svakog novog korisnika zbog veoma velike potražnje. Berza je naknadno otvorena ponovo, ali uz dodatne zahteve.

U vreme pisanja članka, Bittrex je 23. kripto berza prema obimom trgovanja od preko 72 miliona dolara. Prema CoinmarketCap-u, njegov obim je porastao za 16% u prethodnih 24 časa.

 

Pripremio: Bojan Zečević