Istraživači kripto berze Gate.io su potvrdili da je “51% attack” napad uspešno realizovan na itirijum klasik (ETC) blokčeinu. Kompanija je objavila analizu svojih nalaza 8. januara.

Gate.io istraživači su objavili svoje analize ETC transakcija na platformi tokom navodnog napada. Tvrde da su otkrili sedam povratnih transakcija od kojih su četiri realizovali napadači. Preneli su ukupno 54.200 ETC-a koji su u trenutku pisanja teksta vredeli 271.000 dolara.

Gate.io izveštava da se incident dogodio u periodu od 4 sata (između 0:40h i 4:20h 7. januara) tokom kojih su transakcije potvrđene na blokčeinu, a zatim naknadno poništene nakon zlonamernog brisanja novih transakcija na mreži. Gate.io je obezbedio detaljne podatke o tri ETC adrese koje navodno koristi napadač i dodaje:

“Gate.io je uspešno blokirao transakcije napadača na početku i prosledio ih na ručno ispitivanje. Nažalost, tokom “51% attack” napada sve transakcije su izgledale validne i potvrđene na blokčeinu. Kontrolor ih je verifikovao. To je izazvalo gubitak oko 400.000 ETC-a."

Gate.io je naveo da će nadoknaditi gubitke svojim korisnicima, navodeći da će “Gate.io preuzeti sve gubitke korisnika”. Kripto berza savetuje druge platforme da blokiraju transakcije koje proizilaze iz identifikovanih adresa sumnjivih osoba. Iz berze dodatno navode da su podigli broj ETC potvrda na 500 i pokrenuli snažniji mehanizam zaštite za “51% attack” napad.

Kineska firma Slow Mist je objavila izveštaj u kojem se potvrđuje “51% attack” napad kao i transakcije koje je objavio Gate.io.

Nekoliko velikih kripto berzi, kao što su američki Coinbase i japanski bitFlyer i Coincheck, su privremeno obustavili depozite i povlačenja ETC-a još 5. januara zbog neuobičajnih aktivnosti koje su ukazivale na potencijalni “51% attack” napad, kao i na vlastite nalaze (Coinbase) o dvostrukoj potrošnji i “reorganizaciji lanca”.

Razvojni tim ETC-a je na početku odgovorio tako što je opovrgao da je došlo do “51% attack” napada, navodeći da nije otkrivena dvostruka potrošnja. U tom trenutku oni su tvrdili da je najverovatnije reč o “sebičnom rudarenju”, što se može pripisati testiranju novih 1.400/Mh Ethash mašina od proizvođača ASIC mašina Linži.

“51% attack” napad se može dogoditi na blokčeinu koji koristi PoW algoritam i suštinski podrazumeva da korisnik ili grupa preuzmu kontrolu nad većinskom rudarskom snagom kako bi monopolizovali kontrolu nad mrežom. To omogućava poništavanje transakcije sa ciljem dvostruke potrošnje pretvaranjem kripta u fiat, a zatim vratiti nazad postupak kako bi povratio potrošeni kripto.

Iako u teoriji postoji rizik od ovakvih napada, kod mreža sa velikom kompjuterskom snagom se smatra da ne bi bio isplativ. Bitkoinov blokčein nikada nije bio kompromitovan otmicom kompjuterske snage, mada su neki programeri ipak kreirali slučaj za istraživanje potencijalne promene PoW mehanizma.