Gemini, kripto berza osnovana od strane braće Vinklevos, ažurirala je svoju infrastrukturu novčanika kako bi dodali podršku za ‘Segregated Witness’ (SegWit) bitkoin (BTC) adrese. Vest je otkrivena u Gemini blog postu 15. aprila.

SegWit je rešenje za skalabilnost bitkoin mreže, koja je prvi put aktivirana krajem 2017. Pored povećanja veličine bloka, Segwit pomera podatke digitalnog potpisa na drugu lokaciju. Na taj način se rešava takozvana “transakcijska molijabilnost”, koja je pogodna rešenjima drugog sloja poput Lightning mreže (LN).

Tvrdeći da je Gemini prva kripto berza koja je pokrenula potpunu SegWit podršku, autor blog posta Brajan Kim Džonson pisao je da će berza omogućiti SegWit adrese za depozite i isplate bitkoina. Platforma je takođe dodala podršku za grupisanje transakcija.

Džonson je takođe pisao da odluka integracije SegWit-a nije bila laka, kao i da je “odluka donešena zbog uštede prostora bloka kao i zbog bezbednosnih razloga.”

Njegov argument za SegWit zasniva se na tome da odvajanjem digitalnog potpisa od transakcionih podataka, “bitkointransakcije zauzimaju 30-40% manje prostora i time smanjuje naknade za transakcije.”

Blog post na kraju tvrdi da nova podrška postavlja temelj za rešenje poput Lightning mreže - rešenje drugog sloja za problem skalabilnosti bitkoina, koje funkcioniše otvaranjem posebnog kanala za plaćanje između korisnika kako bi većina transakcija bila van blokčeina.

Kao što je prethodno saopšteno, vodeća kripto berza Coinbase i njihova platforma za profesionalnu trgovinu Global Digital Asset Exchange GDAX - sada poznat kao Coinbase Pro - pokrenuo je SegWit podršku za bitkoin transakcije početkom 2018. godine.

Obe berze, odnosno Coinbase Pro i Gemini, nedavno su dodale novi indeks za 10 kripto berzi, a indeks je stvorio Messari, kompanija za kripto analitiku. Indeks, pod nazivom “Stvarnih 10 obima”, stvoren je kao reakcija na zabrinutost oko navodnog manipulisanog obima trgovine koji se pojavio među neregulisanim berzama.


Pripremio: Marko Mihajlović