Kripto berza Kraken nudi 100.000 dolara onome ko pronađe nestala sredstva kanadske kripto berze QuadrigaCX. Kraken je objavio ponudu u blog postu 28. februara.

QuadrigaCX se suočila sa finansijskim poteškoćama nakon iznenadne smrti osnivača Džerija Kotona u decembru prošle godine. Od tada, Quadriga nije uspela da pristupi oflajn novčanicima gde je čuvana većina sredstava, zbog toga što je Koton navodno bio jedini koji je imao pristup novčanicima.

Quadriga navodno ima samo 375.000 kanadskih dolara (286.000 USD) u kešu, dok duguje svojim korisnicima 260 miliona kanadskih dolara (198.435.000 USD). Kako se suočava sa insolventnošću, berza je zatražila zaštitu kreditora na kanadskom sudu.

Sada Kraken nudi 100.000 dolara u fiatu ili kriptovaluti kao nagradu za dojave koje bi mogle da dovedu do pronalaženja nestalih sredstava. Kraken navodi u saopštenju da može da ukine ponudu u bilo kom trenutku.

“Svi tragovi koje Kraken sakupi biće dostavljeni FBI-u, RCMP-u (Kraljevska kanadska konjička policija) ili drugim nadležnim organima, koji imaju aktivno učešće u slučaju”, zaključuje se u saopštenju.

Kao što je ranije objavljeno, Koton je možda zapisao privatne ključeve na papir i sklonio ih u sef. U intervjuu na “True Bromance Podcast” u februaru 2014-e, Koton je objasnio da je najbolji način da se čuvaju privatni ključevi da se odštampaju na papir i sklone u sef. Koton je tada rekao:

“U suštini sklonimo dosta papirnih novčanika u sef i zapamtimo njihove adrese. Tako da im samo pošaljemo novac, nema potrebe da idemo do banke svaki put kada želimo da na njih prebacimo novac. Jednostavno pošaljemo novac sa naše bitkoin aplikacije direktno na te papirne novčanike, i tako ih čuvamo na sigurnom.”

Sredinom februara, korisnik Redita je naveo pet adresa navodno povezanih sa Quadrigom, naovdeći da je to samo mali deo ukupnog broja povezanih novčanika. Sredstva poslata na adrese otprilike odgovaraju količini BTC-a koje je Quadriga ranije navodno greškom poslala na zaključane oflajn novčanike.