Kripto berza Kraken prestaje sa pružanjem svojih usluga u Japanu, na osnovu izjave koju je preneo Blumberg 17. aprila.

Kraken, koji posluje u Japanu od oktobra 2014. godine, izneo je u saopštenju da je odluka o obustavi poslovanja u Japanu zasnovana na rastućim troškovima. Kripto berza je trenutno na desetom mestu prema obimu trgovanja na Coinmarketcap-u, čiji obim trgovanja je u trenutku pisanja teksta iznosio 188 miliona dolara.

Na osnovu saopštenja za javnost, Kraken će obustaviti trgovanje u Japanu krajem juna 2018. godine. Međutim, nije isključeno ponovno vraćanje na tržište Japana u budućnosti:

“Obustavljanje usluga za stanovnike Japana će nam omogućiti da se bolje usresredimo na naše resurse kako bismo poboljšali poslovanje u drugim geografskim područjima...Ovo je lokalizovana obustava pružanja usluga koja utiče samo na stanovnike Japana i ne utiče na usluge za japanske građane ili preduzeća koja se nalaze van zemlje.”

Korisnik Tvitera RubenFrosali je poslao poruku sa navodnim saopštenjem:

Japanska Agencija za finansijske usluge (FSA) je početkom godine započela inspekciju 15 neregistrovanih berzi na licu mesta, nakon što je Coincheck bila hakovana i ukradeno je NEM novčića u vrednosti od 534 miliona dolara, koji su bili čuvani na novčaniku sa slabom zaštitom (hot wallet).

Kao rezultat ovih inspekcija, FSA je objavila saopštenje o unapređenju poslovanja kod osam berzi i privremeno obustavila operacije na još tri.

Dve bitkoin (BTC) berze iz Japana su odlučile da ukinu poslovanje umesto da se usklade sa regulatorima, dok je Binance odlučila da otvori kancelariju na Malti nakon što je primila obaveštenje od FSA da se registruje.