Kanadska kripto berza QuadrigaCX je trenutno oflajn radi održavanja mreže, navodi se u saopšenju na njihovoj veb stranici 28. januara. Berza, koja trenutno ima pravne probleme sa kanadskom Imperijalnom bankom za trgovinu (CIBC), je trenutno nedostupna.

Slika QuadrigaCX veb stranice. Izvor: QuadrigaCX

Korisnici berze, od kojih neki navodno nisu bili u mogućnosti da pristupe ili povuku svoja sredstva mesecima, prešli su na Redit i Tviter. Jedan korisnik je pitao: “Zar ne bi trebalo da obavestite svog klijenta pre nego što obustavite rad berze?”. Neki korisnici u jednom Redit postu su spekulisali da je berza otišla u stečaj. Jedan korisnik je izjavio: “Oni će proglasiti bankrot zbog nemogućnosti da pronađu odgovarajuću banku koja će održavati račun i olakšati transfer.

Oktobra 2018. godine, berza je osporila sumu od 19,6 miliona dolara sa CIBC-om. The Globe i Mail su tada saopštili da je QuadrigaCX imala poteškoća sa pristupom 16,3 miliona dolara svojih sredstava od januara, kada je IBC zamrznuo pet računa vlasnika berze Hoze Rejesa i njegovog procesora plaćanja, Costodian Inc.

CIBC je kasnije zatražio od suda da zadrži sredstva i utvrdi da li oni pripadaju berzi ili korisnicima koji su položili sredstva. Vrhovni sud u Ontariju je tada presudio u korist banke, slažeći se da vlasnik sredstava nije jasno utvrđen. CIBC je tada bio obavezan da sredstva preda računovođi Višeg suda kako bi identifikovao vlasnika novca.

Situacija se dodatno komplikuje smrću osnivača berze, Gerija Kotena. Izjava u vezi iznenadne smrti Kotena, koja više nije dostupna s obzirom da sajt ne radi, koristi berza u jednom Redit postu.

Nakon Redit posta, neki korisnici su tražili dokaz o smrti, dok je jedan čak uspostavio teoriju da berza ne može pristupiti sredstvima oflajn, jer su ključevi bili poznati samo Kotenu.

 

Pripremio: Marko Mihajlović