Kompanija Changelly, sa sedištem u Hong Kongu, najavila je da je pomogla platformi iz Južne Koreje Bithumb da povrati 1.063.500 ripl novčića (XRP) ukradenih nakon masovnog haka u junu, potvrđeno je u saopštenju za medije 26. oktobra.

U junu 2018, hakeri su napali vodeću kripto menjačnicu u Južnoj Koreji Bithumb. Čim su stručnjaci za bezbednost otkrili krađu; menjačnica je privremeno suspendovala sve uplate i isplate i prebacila sredstva svojih klijenata u oflajn novčanik.

Bithumb je u početku izgubio preko 30 miliona dolara u kriptovalutama zbog hakera. Četiri meseca nakon incidenta, Bithumb je povratio oko 14 miliona dolara ukradenih digitalnih sredstava nakon što je sarađivao sa globalnim partnerima.

Prema rečima Ilie Bere, izvršnog direktora Changelly-a, servis je brzo sarađivao sa Bithumb-om i južnokorejskom policijom kako bi ponudio svoju pomoć. Kompanija je implementirala postupke protiv pranja novca (AML) koja su usmeravala na nekoliko zlonamernih adresa koje je prepoznao Bithumb i sprečio transakcije da prolaze kroz API.

Kao rezultat toga, Changelly je uspela da uhvati značajnu količinu kriptovaluta sa sumnjivim poreklom i zadrži sredstva osigurana. Obnovljena sredstva vredela su oko 585.000 dolara u vreme hakerskog napada, prema saopštenju za javnost. Dalje su objasnili da bi slučaj mogao poslužiti kao primer angažmana na nivou cele industrije:

"Ovaj slučaj postavlja presedan za to kako zajednički rad ključnih igrača na tržištu kriptovaluta može pozitivno uticati na industriju, što dovodi do poboljšanja sigurnosti za projekte kripto trgovanja."

Hakerski napad na Bithumb je jedan od najvećih u 2018. godini, a cena bitkoina (BTC) je ubrzo pala za 200 dolara. Incident je prevazišao samo napad na japansku berzu Zaif, što je rezultiralo krađom od oko 59 miliona dolara u kriptovalutama u septembru.


 

Prevela: Majda Petrović