Kripto berza Yobit će izvesti šemu pumpanja cene na nasumično izabranim novčićima, sudeći po tvitu od 10. oktobra. Šema pumpanja je oblik prevare kojom se pokušava da se veštački poveća cena/vrednost sredstva putem varljivih i lažnih preporuka.

YoBit Pump in 22 hrs: https://t.co/RIbW7OhKzM
We will buy one random coin for 1 btc every 1-2 mins 10 times (total buy amount - 10 btc).

— Yobit.Net (@YobitExchange) October 10, 2018

Osim što je najavila šemu pumpanja u tvitu, berza je postavila sat za odbrojavanje za start "YoBit pump-e" na svom sajtu.

YouBit je ruska berza digitalnih valuta osnovana u 2015 godini. Berza nudi pristup stotimana digitalnih valuta. Platforma za trgovanje je bila na naslovima nekoliko puta u pojedinim izveštajima o sumnjivim aktivnostima i problemima sa korisnicima koji pokušavaju povući sredstva sa svojih novčanika. U vreme pisanja članka, dnevni obim trgovanja na YouBit-u iznosio oko 28 miliona dolara - sudeći po podacima sa CoinMarketCap-a.

Zajednica je brzo reagovala, dok su se neki korisnici pitali da li je YouBit-ov tviter nalog hakovan, drugi su optužili kompaniju zbog prevarantskih aktivnosti. Korisnik @Altcoinbuzzio je napisao:

" Izgleda da je YouBit ozbiljan u vezi ovoga, neverovatno.....iznenađen sam da vidim berzu da ovo radi".

Drugi korisnik @PsychedelicBart pozvao je Komisiju za hartije od vrednosti (SEC) u jednom od svojih komentara:

Lol @SEC_Enforcement

— Psychedelic El Barto (@PsychedelicBart) October 10, 2018

U novembru 2017. godine, istraga Business Insider-a otrkila je da su trgovci vršili pumpanje i dampovanje na YouBit-u putem aplikacije za razmenu poruka Telegram. Međutim, ostalo je nejasno da li je berza bila svesna tih aktivnosti, jer YouBit navodno nije odgovorio na zahtev za komentarom od strane Business Insider-a.
 

Pripremio: Bojan Zečević