Policajci ruskog Ministarstva unutrasnjih poslova (MIA) uhapsili su dvojicu muškaraca koji su navodno bili uključeni u operaciju rudarenja kriptovaluta u gradu Orenburg zbog ne plaćanja nekoliko miliona kilovat-sati struje. Farma sadži više od 6.000 uređaja za ruderenje, izveštava lokalna medijska kuća Lenta.ru.

Prema saopštenju MIA-e, policija je otišla da izvrši uvid u to mesto nakon što je lokalni snabdevač energije prijavio značajne gubitke snage iz područja napuštene fabrike. Pretraživanje područja dovelo je do otkrića preko 6.000 rudarskih uređaja povezanih preko električnih kablova do susedne trafostanice.

Zajednička kripto farma verovatno je bila jedna od najvećih u Rusiji i Evropi. Za upoređivanje, izveštaj objavljen prošle godine na platformi Steemit opisao je farmu rudnika bitkoina, u kojoj je više od 3.000 rudarskih mašina predstavljeno kao "najveća farma" u Rusiji.

Predstavnica MIA-e Irina Volk tvrdila je da je ukupan gubitak neplaćene energije iz operacije rudarenja kriptovalutnih sredstava iznosio preko 8 miliona kilovat-sati. Službenici ministarstva pokrenuli su krivični postupak protiv dvojice muškaraca koji su bili zatečeni na licu mesta za vreme sporvođenja istrage.

Prošle nedelje, Cointelegraph je objavio da je javni komunalni organ u državi Vašington započeo sprovođenje zabrane novih operacija kripto rudarenja u državi.

Ranije u martu, ruski kripto rudari pozvali su međunarodnu rudarsku zajednicu da učestvuju u "Kipto satu (za planetu)" tako što su isključili svoju rudarsku opremu na sat vremena kako bi privukli pažnju na povećanu potrošnju energije bitkoin mreže.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić