Piše: Peter Merc

Peter Merc je suosnivač Lemur Legal-a, član Upravnog odbora Blockchain Think Tank Slovenije, finteh i pravni savetnik u Cryptix-u.

 

Godine 2008, sa pojavom bitkoina, dolazi do uspostavljanja tzv. kripto ekonomije. Dugo se činilo da se kripto ekonomija razvijala paralelno sa tradicionalnom (fiat) ekonomijom. Danas smo svedoci sve većeg prožimanja kripto i fiat sveta: predstojeća regulativa, kripto berze sa valutnim parovima fiat/kripto (fiat gateway), tokenizacija sredstava, banke sa novim proizvodima, najave nekih država o emitovanju sopstvenih kriptovaluta. Stvara se nova, digitalna ekonomija, koja ide u pravcu neke vrste hibrida između centralizovane, klasične ekonomije i decentralizovane ekonomije, što je sveti gral blokčeina.

Zemlje i propisi

Kao što će i blokčein tehnologije zahtevati neke korake u razvoju do masovne upotrebe u privatnom i javnom sektoru, tako je i potpuno uklapanje kripto i fiat ekonomije vremenski udaljeno. Interesantno je, međutim, da je nekoliko zemalja pokazalo zainteresovanost za emitovanjem sopstvene kriptovalute. Estonija je kao država u avgustu 2017. objavila svoj ICO, ali se predomislila nakon izjave predsednika Evropske centralne banke da je evro jedino zakonito sredstvo plaćanja u monetarnoj uniji. U maju ove godine, norveška centralna baka je izdala radni dokument u kojem je detaljno razmotrila mogućnost uvođenja nacionalne kriptovalute, a o budućnosti kriptovaluta na državnom nivou već je govorila Kristin Legard, predsednica MMF-a. Venecuela je otišla korak dalje od ostalih. Da bi se suprotstavili efektima hiperinflacije i izbegli bankrot države emitovali su nacionalnu kriptovalutu petro, koja će imati pokriće od Venecuelanske naftne industrije i naftnih rezervi.

Kada govorimo o prožimanju fiat i kripto ekonomije, kriptovalute nisu nužno jedina veza. Vezu u najširem smislu predstavlja i blokčein tehnologija. Neke evropske zemlje već usvajaju posebne zakone dizajnirane da regulišu pravna pitanja koja se odnose na DLT (tehnologiju distribuiranog registra) tehnologije (blokčein je jedna od DLT tehnologija). Reč je o regulisanju oblasti vezanih za primarnu emisiju kriptovaluta (ICO), procedure za proveru usklađenosti tehnologije, kontrole, itd. Malta je u julu ove godine usvojila paket od tri zakona: Zakon o virtuelnim resursima (koji reguliše pitanje ICO-a), Zakon o nadzoru nad digitalnim inovacijama (upravljaju regulatornom procedurom i uspostavljaju regulatorno telo) i Zakon o tehnološkoj implementaciji i uslugama (usluge registracije i sertifikacije, prvenstveno namenjene kripto berzama). Ovim potezom Malta je postala prva zemlja na svetu koja ima pravni okvir za kriptovalute i pružaoce usluga i proizvoda na blokčeinu. Za Maltom sledi Lihtenštajn sa nacrtom tzv. Zakona o blokčeinu čije predstavljanje je bilo zakazano za kraj avgusta. Vlada Kneževine Lihtenštajn u obrazloženju nacrta zakona je navela “da procenjuje potencijal blokčein tehnologije kao veoma veliki i, s tim u vezi, očekuje da će u budućnosti u tzv. “tokenizovanoj ekonomiji”, putem blokčein sistema, proći ogromne količine imovine koja će pružiti osnovu za razvoj dodatnih usluga”. Kao zanimljivost, originalno ime zakona je Zakon o transakcionim sistemima, zasnovan na pouzdanim tehnologijama. Na početku godine, Gibraltar je usvojio i posebnu legislativu o DLT tehnologijama. Zakon obuhvata kompanije koje se bave aktivnošću čuvanja ili prenosa kripto imovine.  

Kripto berza

Temelj postojeće i buduće kripto ekonomije sigurno predstavljaju kripto berze. Zbog izostanka regulative, delom i zbog tehnoloških prepreka, trenutni poslovni modeli kripto berzi se zasnivaju na stvaranju sekundarnog tržišta za zamenu kriptovaluta, bitkoina i altkoina, koje po pravnoj strukturi nazivamo “utility kripto tokeni”. Kako ukazuju postojeći trendovi, kripto berze će nastaviti da funkcionišu u budućnosti kako bi se osiguralo tržište primarne kripto emisije i tržište za emisiju i trgovanje kripto imovinom (kripto tokenima podržanim imovinom), na primer u akcijama kompanije, nekretninama, prava intelektualne svojine (npr. softverski kod).

Ne postoji posebna regulativa za kripto berze u EU. Krajem godine stupa na snagu peta direktiva EU o sprečavanju pranja novca. Najvažnija novina koju donosi jeste da su, kao namenski za sprovođenje mera za sprečavanja pranja novca, kripto berze i provajderi usluga kripto novčanika u obavezi da integrišu interni sistem i procedure koje će omogućiti povezivanje kripto adresa sa identitetom vlasnika kriptovaluta.

Kao jedina zemlja u EU za sada, Estonija je regulisala licenciranje pružalaca usluga razmene i trgovine kriptovaluta. Tamo registrovano preduzeće može da podnese zahtev za izdavanje jedne ili dve dozvole: licence za obavljanje delatnosti razmene kriptovaluta za fiat valute i licence za obavljanje delatnosti skladištenja kriptovaluta. To je jednostavan proces pribavljanja licence koji se izdaje od strane regulatora u roku od 30 dana od prijema kompletne prijave, čiji su suštinski delovi tzv. “AML politika (interni dokument o merama sprečavanja pranja novca).

Međutim, pomenute dozvole imaju značajne nedostatke. To je lokalna dozvola, što u principu znači da kompanije sa takvim licencama ne smeju da obavljaju prekogranične usluge, pošto ostatak EU i druge države ne priznaju tu licencu (prema izjavi estonskog regulatora o kripto projektu). S druge stane, za neke licence, ako ih izdaje regulator jedne države unutar EU, usluge se mogu pružati u svim zemljama EU. Govorimo o takozvanom “EU pasošu”.

Takve licence su, na primer, licenca za platnu instituciju ili izdavaoca elektronskog novca (EMI) izdatu na osnovu Direktive EU o platnim uslugama (“PSD2”). To je složen i skup proces, ali ima velike prednosti u pružanju prekograničnih usluga kada se dobije licenca. Kripto berzama koje žele da uvrste u ponudu valutne parove fiat/kripto potrebna je licenca za izdavaoca elektronskog novca. Kada se licenca dobije u jednoj od država EU, lokalni regulator obaveštava regulatore drugih država da će vlasnik dozvole obavljati prekogranične transakcije.

Postaje sve jasnije da kripto berze koje pružaju mogućnost uplate i isplate u fiat valuti imaju značajnu konkurentsku prednost u odnosu na one koje samo nude kao alternativu za razne kriptovalute “stabilne kriptovalute” (“stablecoins”). Zbog toga je Binance već preselio svoje sedište na Maltu i nalazi se u procesu dobijanja EMI licence na ostrvu Džersi (jurisdikcija Ujedinjenog Kraljevstva). Pored toga, Binance je ušao u “zajedničko ulaganje” sa LCX-om i trenutno je u procesu dobijanja licence u Lihtenštajnu. Početkom 2018. godine, EMI licencu je dobila i američka kripto berza Coinbase, a već neko vreme Bitstamp ima licencu za pružanje platnih usluga u Luksemburgu. EMI licencu iz Gibraltara ima XAPO.

Tokenizacija

Najveće prožimanje kripto i fiat ekonomije najverovatnije će doći sa masovnim emitovanjem kriptovaluta koje su podržane nekretninama. U budućnosti će posednovanje određenih kriptovaluta predstavljati vlasništvo nad kompanijom (“vrednosni kripto tokeni”), u nepokretnoj i pokretnoj imovini (jahte, automobili). Prava intelektualne svojine, dugovi, možda čak i ljudi i njihovo vreme, sve to će biti tokenizovano. Sredstva koja su sada manje likvidna će verovatno postati likvidna ulaganja putem tokenizacije. Tokenizacija će omogućiti transparentan, trenutan prenos vlasništva ili će omogućiti imaocu prava da formira pasivan prihod.

Na primer, kada je na južnoj hemisferi leto, moguće je kupiti kripto žeton koji predstavlja udeo u solarnoj elektrani negde u Južnoafričkoj Republici. Vlasnik kripto žetona će primati mikro uplate na svom kripto novčaniku na dnevnom nivou od dobiti solarne elektrane. Neposredno pre početka karnevala u Rio de Žaneiru, on će zameniti svoje kripto žetone za stambene jedinice u Riu i dobijaće prihode od iznamljivanja.

Softverski programeri će moći da preuzmu vlasništvo nad kodom ili licencom, što znači da će svaki vlasnik te kriptovalute imati pravo da prihoduje od prodaje tog koda.

Neki blokčein projekti uspešno rade na tokenizaciji stvarnog novca. Jedna takva kompanija je slovenačka kompanija Blocksquare (autor ovog doprinosa je suvlasnik Blocksquare-a), koja je nedavno završila pilot projekat - tokenizacija parking mesta u Ljubljani. Na polju razvoja blokčein protokola za tokenizaciju finansijskih instrumenata postoji nekoliko drugih kompanija koje posluju, među njima najuspešniji je kanadski Polymath, a uspešan projekat je i Tokeny.

Neke kripto berze su počele sa pripremom za masovnu tokenizaciju koja nam predstoji. U julu ove godine najavljeno je uspostavljanje “SIX Digital Exchange” - potpuno regulisane švajcarske kripto berze za trgovanje sa tokenizovanim finansijskim instrumentima. Binace je sklopio partnerstvo sa malteškom berzom kako bi pokrenuo platformu za trgovinu takvim kriptovalutama. Malteška berza i Binance su sklopili partnerstvo sa nemačkim startapom Neufund, sa kojim nameravaju da uspostave berzu za trgovanje. Malteška berza je ušla u zajednički projekat sa drugom najvećom kripto berzom na svetu - OKEx. Zajedno će pokrenuti platformu za trgovanje sa tokenizovanim finansijskim instrumenitma. Već pomenuti Neufund.

Banke

Najkonzervativniji i najregulisaniji subjekti klasične ekonomije postepeno ulaze u kripto ekonomiju. U svojoj mobilnoj aplikaciji, Revolut banka, sa sedištem u Londonu, omogućava direktnu razmenu fiat valuta za kriptovalute (bitkoin, iter, lajtkoin,...). Frick banka iz Lihtenštajna, prva na tržištu nudi uslugu kripto-skladištenja, a institucionalnim investitorima omogućava i investiranje u kriptovalute. Druga lihtenštajnska banka, Union banka, nedavno je objavila da će prva emitovati “vrednosni token” (security token) i “stabilni token” u zamenu za fiat (CHF, EUR) sredstva. Kao kripto prijateljska banka koja odobrava otvaranje bankovnih računa kripto kompanijama, promoviše se i švajcarska banka Hypothekarbank Lenzburg. Jedna od vodećih američkih investicionih banaka, Goldman Sachs, objavila je u maju 2018. godine da će otvoriti trgovačku platformu za kripto trgovanje.

Očekuje se da će najinteresantniji kripto-bankarski projekat biti osnivanje Founders banke. U okviru transakcije, izvršavaće se “ponuda tokena kapitala” (equity token offering). U zamenu za ulaganje u kriptovalutu iter (ETH), emitovaće se tokenizovane akcije. Transakcije će se izvršavati putem pametne Neufund platforme. Founders banka će najverovatnije biti formirana u obliku društva sa ograničenom odgovornošću. Ova kompanija će imati licencu za obavljanje bankarskih transakcija na Malti. Paralelno će biti uspostavljen još jedan entitet (“special purpose vehicle” ili “SPV”), pomoću kojeg će Founders banka zaključivati investicione ugovore. Sa sredstvima investitora, SPV će sticati udeo u Founders banci i tako postati njen kvalifikovani vlasnik. Drugi manjinski akcionar će biti Binance na Malti.

Zaključak

DLT tehnologija i kriptovalute, kao jedan od blokčein proizvoda, stvaraju značajne poremećaje postojećim procesima u javnom i privatnom sektoru. Pametni ugovori i tokenizacija sredstava su verovatno jedan od najvažnijih oblika implementacije tehnologije u stvarnim procesima. Uz sve veći broj konkretnih projekata zasnovanih na DLT tehnologijama, takođe će se povećati međusobno prožimanje između kripto i fiat ekonomije. Uskoro će ova granica verovatno biti potpuno zamagljena.