Pantera Capital Management, hedž fond sa fokusom na kriptovalute izneo je u svom aprilskom biltenu da je cena bitkoina (BTC) od 6.500 dolara bila niska za ovu kriptovalutu i da je "vrlo verovatno" da će BTC cena ove godine biti iznad 20.000 dolara objavio je Wall Street Journal (WSJ) u petak, 13. aprila.

U decembru prošle godine izvršni direktor kompanije Pantera Capital Den Morhed predviđao je da bi cena bitkoina mogla da se smanji za 50 odsto, pre nego što dostigne novu visinu, ovo je predviđanje čiji se prvi deo ostvario, jer je BTC pao ispod 7.000 dolara u februaru - pad od 65 posto.

Cena BTC-a je u međuvremenu porasla - 1.000 dolara za 30 minuta 12. aprila - trenutno se trguje na oko 7.916 dolara (u vreme pisanja teksta).

U aprilskom biltenu, Morhed je napisao da "retko ima tako snažno uverenje o pravom trenutku. Zid institucionalnog novca će podstaći tržišta.” Ranije ove nedelje, nekoliko igrača sa Wall Street-a preduzeli su korake sa kriptovalutama jer je Rokfelerova investiciona ruka Venrock sklopila partnerstvo sa kripto investicionom firmom Coinfund.

Pored toga, izvršni direktor Goldman Sachs-a navodno je otišao da se priključi kripto trgovačkoj banci Majkla Novograca, a kružili su izveštaji da će Soros Management Fund započeti kripto trgovanje.

Morhed je dodao da je njegovo "profesionalno mišljenje da smo u prvim promenama desetogodišnje trgovine", bitkoin je nedavno pao ispod proseka:

“Bolje je kupiti nešto na 7.000 dolara, nego na 20.000 dolara, to je dobra trgovina.”

Prema Morhedu, on je u prošlosti napravio još četiri preporuke za kripto trgovanje.

Mogući razlog za skorašnji porast cene BTC-a je usporavanje prodaje kripto depozita do dana kada se uplaćuju porezi u SAD (17. april), što je objašnjenje Fundstratovog Toma Lia za generalno smanjenje kripto tržišta od nove godine.

Morhed se slaže s ovom analizom opadanja kripto tržišta,  takođe je rečeno "da je deo prodajnog pritiska na tržištu uopšte bio neadekvatan poreski položaj".

Investicioni tajkun Tim Draper izjavio je ranije ove nedelje da postoji realna mogućnost da bitkoin dosegne 250.000 dolara do 2022. Predviđanje Drapera za 2014. - kada je BTC iznosio oko 320 dolara - da će BTC proći 10.000 dolara u 2017. pokazalo se tačnim.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić