Evropska unija (EU) će se fokusirati na razvoj klasifikacije kripto imovine i mapiranje propisa, izjavio je na nedavnom sastanku Saveta za ekonomske i finansijske poslove (Ecofin) u Beču potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Prema Dombrovskisu, kripto imovina je "ovde da ostane", a kripto tržište i dalje "nastavlja da raste" uprkos "nedavnoj turbulenciji".

Poverenik je tvrdio da će se EU, u cilju rešavanja glavnih problema oko kriptovaluta, fokusirati na glavni izazov koji je "kategorizacija i klasifikacija" kripto imovine ove godine. On je takođe izjavio da će organizacija razmotriti da li se postojeća finansijska regulativa EU može primeniti, ili postoji potreba za razvoj novih zakona.

Kako je Dombrovskis naglasio, Komisija se već udružila sa evropskim supervizorskim vlastima kako bi razvila takozvano "regulatorno mapiranje" kripto sredstava kako bi osigurala "čvrsto tlo" za utvrđivanje statusa kriptovaluta, kao i uspostavljanje "daljih koraka u ovoj oblasti".

U svom govoru Dombrovskis je posebnu pažnju posvetio inicijalnim ponudama novčića (ICO), koje je označio kao "održivi oblik alternativnog finansiranja" i istakao da su ICO projekti generisali 6 milijardi dolara prošle godine. Dombrovskis je dalje naglasio da će "ova brojka biti znatno veća" u 2018.

Što se tiče drugih problema na terenu, Dombrovskis je spomenuo glavne rizike od koje nose kriptovalute, uključujući "nedostatak transparentnosti", zaštitu investitora, integritet tržišta, kao i pranje novca, prevare i hakovanje.

U tom smislu, litvanski političar naveo je potrebu za nadzorom dinamike industrije, naglašavajući važnost saradnje sa globalnim partnerima u Odboru za finansijsku stabilnost (FSB) i G20.

Ovog leta FSB je tvrdio da kripto imovina ne predstavlja nikakav materijalan rizik za globalnu finansijsku stabilnost, dok je sferi i dalje potrebno detaljno praćenje zbog brzog razvoja tržišta.

5. septembra, Cointelegraph je objavio da je belgijski “think tank” Bruegel objavio izveštaj koji poziva na jedinstveno zakonodavstvo o kriptovalutama na nivou EU i više regulativa za ICO.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić