Tolsi Gabard, predstavnica Sjedinjenih Država za drugi kongresni okrug Havaja, zvanično je pokrenula kampanju za predstojeće američke predsedničke izbore 2020. godine, prenela je TrustNodes 4. februara.

Gabard - demokrata koja je podnela ostavku na funkciju potpredsednika Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) kako bi podržala senatora Bernija Sandersa za predsedničku nominaciju stranke u 2016. godini - prvo je potvrdila svoju nameru da se pridruži trci za predsednika 2020. u intervjuu za CNN početkom januara.

Sa Gabardinom kampanjom koja je zvanično pokrenuta 2. februara, komentatori iz kripto okruženja su brzo primetili da je kandidatkinja objavila niz investicija u kriptovalutama, zajedno sa berzanskim indeksima.

Kongresne prijave podnesene prošle godine otkrivaju da je Gabard kupila altkoine itirijum (ETH) i lajtkoin (LTC) - sa investicijama od 1.001-15.000 dolara - u decembru 2017. godine.

Gabard je do sada navodno prikupila dva miliona dolara za svoju kampanju - znatno manje od njenog demokratskog rivala Elizabet Varen, za koju se izveštava da je prikupila oko 11 miliona dolara.

Varen, posebno poznata po skepticizmu prema kriptovalutama i inicijalnoj ponudi novčića (ICO), upozorila je na potrebu da se zaštite maloprodajni investitori u nestabilnom i nejednako regulisanom prostoru.

Još jedan predsednički kandidat - bivši generalni direktor i predsednik Starbucks-a, Hauard Šultc - se kandidovao kao nezavisni. Šultc, iako odbacuje bitkoin (BTC), ipak je predložio da Starbucks "ima jedinstvenu poziciju da iskoristi" budućnost digitalnih valuta baziranih na potrošačima.

U međuvremenu, programer i poznati kripto entuzijast Džon Mekafi pravi svoju kandidaturu za predsedništvo sa eksplicitnim ciljem promovisanja bespravne kriptovalute kao dela libertarijanske agende. Nakon navodne optužnice američkih poreskih institucija, Mekafi je obećao da će svoju kampanju "u egzilu" voditi sa broda u međunarodnim vodama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović