Pododbor Kongresa SAD-a o terorizmu i nedozvoljenim finansijama raspravljao je o različitim metodama finansiranja terorizma sa kriptovalutama, navodi se u zvaničnom saopštenju za medije Odbora za finansijske usluge Predstavničkog doma 7. septembra.

U cilju nadgledanja pretnji i metoda finansiranja terorizma, saslušanje je razmatralo najčešće metode transfera sredstava od strane terorista, uključujući i tradicionalne finansijske institucije i polu-formalne metode, kao što je sistem razmene havala, kao i kriptovaluta.

Međutim, dok su Al-Kaida, Islamska država i druge terorističke grupe pokušavali da prikupe kripto sredstva, nisu imali velikog uspeha, kako je Kongres zaključio na sastanku.

Jaja Fanusie, direktor analize Centra za sankcije i nedozvoljene finansije Fondacije za odbranu demokratije (FDD), naglasila je da većina terorista, posebno onih koji služe na "džihadističkim ratištima", trenutno žive u okruženjima gde kripto nije moguće koristiti, što znači da je upotreba fiat poželjnija za kupovinu robe.

Fanusie je naglasio fiat novac kao najanonimniji način finansiranja, tvrdeći da je veoma popularan među teroristima.

Iako je Fanusie izjavio da je kripto "loša forma novca za džihadiste" i da je "gotovina još uvek kralj", prema članku Forbes-a, on je ipak priznao da "postoje brojni primeri kampanja finansiranja terorističke kriptovalute".

Stručnjak je dalje izjavio da bi, u cilju borbe protiv potencijalno uspešne upotrebe kripto kampanje prikupljanja sredstava od strane terorista, organi vlasti SAD-a koji su odgovorni za istraživanje terorističkog finansiranja trebali bi postati veći stručnjaci u analiziranju transakcija kriptovaluta. Fanusie je napomenuo:

"Sada se priprema sve veće korišćenje kriptovaluta u terorizmu, a SAD mogu ograničiti mogućnost pretvaranja digitalnih valuta za nezakonito finansiranje."

U ovom trenutku, čini se da je Fanusie preporučio da se vlasti usredsrede na manje kripto berze koje prodaju alternativne tokene ili "tokene usresređene na privatnost" umesto velikih berza koje su značajno povećale njihovu kontrolu pranja novca (AML) i KYC politike u poslednjih nekoliko godina.

Ranije ove godine, gigant za upravljanje rizicima LexisNexis je ušao u partnerstvo sa kripto berzom Blockbid kako bi predstavili sigurnosno rešenje za razmjenu pod nazivom "Trgovina sa poverenjem", koja namerava da spreči finansiranje terorizma, između ostalih nezakonitih aktivnosti.

U januaru 2018. godine, republikanac Ted Bad iz Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma uveo je zakon koji ima za cilj borbu protiv terorizma nudeći nagrade za informacije koje vode ka osuđivanju terorizma podržanog kriptovalutama.


 

Pripremio: Nikola Tasić