Američki ekonomista Nurijel Rubini izjavio je da su kriptovalute centralizovanije od Severne Koreje u svom tvitu od 7. oktobra.

Rubini, profesor Univerziteta u Njujorku, pozniatiji kao "Dr. Doom" koji je poznat po svojim predviđanjima finansijske krize iz 2008. godine, ponovio je svoj kritički stav prema tvrdnjama da u kriptu postoji decentralizacija.

U svom objavljenom tvitu, ekonomista koji je diplomirao na Harvardu ponovio je svoj argument, a ovaj put je kripto decentralizaciju nazvao "mitom" i provokativno je uporedio sa Severnom Korejom:

"Kripto decentralizacija je mit. To je sistem koji je centralizovaniji od Severne Koreje: rudari su centralizovani, berze su centralizovane, programeri su centralizovani diktatori (Buterin je "doživotni diktator")  i neujednačeni Gini koeficijent bitkoina je gori od severnokorejskog".

Takozvani Gini indeks je mera distribucije koja se često koristi za procenu ekonomske nejednakosti u određenoj zemlji ili regionu. Rubini je nekoliko minuta kasnije nastavio sa upoređivanjem u svom drugom tvitu, tvrdeći ovaj put preciznije da je bitkoinov (BTC) koeficijent nejednakosti bio najgori na svetu:

"Rudari, berze, programeri su centralizovani...koeficijent nejednakosti bitkoina je gori od Severne Koreje koja ima najgoru nejednakost na svetu. Kripto je ispred Kim Džong-una u pogledu centralizacije i nejednakosti".

Kao što je Cointelegraph izveštavao u maju ove godine, Rubini je nazvao bitkoin "gigantskim špekulativnim balonom koji sam sebe hrani", nazivajući tvrdnje da bi kripto mogao biti decentralizovan "čistim sr...em". U novembru prošle godine, predvideo je da će bitkoin "pronaći svoj kraj" kada se više zemalja uključi sa strožijim regulativama koje prate model regulatora Kine o trenutnom pristupu ka kriptu.

U avgustu, kada je govorio kao panelista na BlokShow u Americi, Rubini je napao blokčein tehnologiju, navodeći da je finteh imao "nula" posla sa blokčeinom ili kriptom, dodajući da ljudima ide sasvim dobro sa tradicionalnim, fiat digitalnim platnim sistemima.


 

Pripremio: Bojan Zečević