Bitkoin i blokčein tehnologija su pronašli svoje primene u realnom svetu, navodi se u članku objavljenom u Volstrit Žurnalu (WSJ) 1. januara.

Prema navodima iz Volstrit Žurnala, u 2017. je razvoj bio u senci potere za bogaćenjem. Sa početkom 2018. svi su se pitali da li će se hajp nastaviti, a na kraju 2018. znamo da je odgovor “ne”.

Endi Bromberg, osnivač Coinlist-a, smatra da u sledećem koraku treba razviti proizvod koji će ljudi koristiti. Međutim, prema navodima iz WSJ:

“Bitkoin i stotine drugih digitalnih valuta koje su se pojavile tokom godina i dalje se uglavnom koriste od strane programera.”

Kreiranje aplikacija na Itirijum (ETH) platformi je mnogo manje intuitivno od platformi koje se ne baziraju na blokčeinu. Za Itirijum, ne postoje kompleti alata za razvoj koji su dostupni za izradu aplikacije za iOS ili Android, tako da “izgradnja slične aplikacije za Itirijum platformu uključuje razvoj čitavog skupa alata za povezivanje aplikacija sa samom platformom”.

Ipak, institucionalni investitori bi mogli da se pojave u većem broju kada Bakkt pokrene Intercontinental Exchange (ICE), operatera Njujorške berze (NYSE). Vremenski okvir za uvođenje u ponudu Bakkt bitkoin (USD) dnevnih fjučersa će biti definisan početkom 2019. godine.

U članku se navodi da “uprkos ulasku nekih uglednih igrača sa Volstrita, više je bilo prevaranata.” Ovo je u koliziji sa izjavom Džeda MekKejleba, sosnivača Stelara, koji je nedavno izjavio da je “devedeset posto ovih projekata ( ne uključuju bitkoin, stelar ili itirijum) bezveze.”

Volstrit Žurnal je nedavno objavio istraživanje prema kojem je na stotine kripto ponuda pokazalo znakove prevarantskih aktivnosti, sa neverovatnim povraćajima i plagijatima.