Zajmodavci u kripto sektoru su prema navodima Blumberga od 2. januara prošli bolje od drugih tokom poslednjih padova na tržištima.

Kreditori koji nude svoje usluge u sektoru kriptovaluta “susreću se sa velikom potražnjom onih koji ne žele da prodaju svoje virtuelne novčiće po depresiranim cenama, kao i od velikih investitora koji tarže pozajmice u novčićima za ulaganje na kratkim pozicijama.”

Blumberg prenosi da je prihod od kripto pozajmica kompanije BlockFi porastao deset puta od juna, nakon čega je Galaxy Digital Ventures Majka Novograca investirao 52,5 miliona dolara u tu kompaniju.

Kompanija daje pozajmice u fiat valuti klijentima koji ih deponuju u kriptovalute. Generalni direktor kompanije BlockFi, Zak Princ, navodi da je to “tip kreditiranjaniskog rizika”, nakon što je izjavio da kompanija “nikada nije imala gubitak glavnice”.

Majkl Moro, generalni direktor u Genesis Capital-u, kopanija koja omogućava korisnicima da pozajmljuju kripto u zamenu za dolar, navodno je u intervjuu rekao da je “tržište u padu bar pomoglo, ako ne i podstaklo rast kompanije”.

Genesis je odobrio zajmove u vrednosti od 700 miliona dolara i ima oko 140 miliona dolara u zajmovima čiji je prosečni rok ispalte šest nedelja.

Dok druge kompanije u kripto prostoru razmišljaju o otpuštanjima, Genesis sada planira da udvostruči broj zaposlenih i da se proširi na Aziju. Moro je izjavio u intervjuu za Blumberg:

“Od prvog dana smo profitabilni. Svakao smo dokazali da postoji potražnja na tržištu, da postoji proizvod i da je vreme da se još više uloži u ovu vrstu poslovanja.”

Nakon kraha kripto tržišta u novembru 2018, Seemit je morao da otpusti više od 70% svog osoblja i započne strukturalnu reorganizaciju.

Proizvođač hardvera za rudarenje kriptovaluta, Bitmain i kripto berza Huobi su potvrdili planove da će otpuštati osoblje, zbog lošeg stanja na tržištima.