Kripto tržište i dalje održava vrednost na sličnom nivou koji je dostigao nakon oštrog skoka u četvrtak, 13. aprila, kada se bitkoinom (BTC) i itirijumom (ETH) trgovalo po ceni od preko 8.000 dolara i 500 dolara 17. aprila.

Povratak tržišta na zelenu zonu dolazi nakon malog pada 16. aprila.

COIN360

Bitkoinom, koji se povratio na iznad 8.000 dolara, trguje se sa oko 8.120 dolara u vreme pisanja teksta, sa porastom od oko 1,5 procenata u toku 24 sata.

BCH Value & Volume

Cena itirijuma porasla je za skoro 2 procenta, i trenutno se njime trguje po 515 dolara u vreme pisanja teksta.

ETH Value & Volume

Skoro svih top 100 novčića koji su na listi CoinMarketCap-a su u zelenom, neki čak 30 procenata dnevno. Među prvih 10 novčića, altkoini EOS i Stellar su najviše porasli tokom 24 sata, oba oko 11 procenata u vreme pisanja teksta.

Ukupan obim trgovanja svih kriptovaluta iznosi 332 milijarde dolara, čime je porastao za nešto više od 3 procenta od 16. aprila, i 25 procenata u toku nedelje.

Total Market Capitalization

Kretanje kripto tržišta može delom biti uzrokovano dolaskom dana za plaćanje poreza u SAD - 17. april, čime se verovatno označava kraj kripto prodaje kako bi se platio porez, kao što je prošle nedelje istakao strateg sa Vol Strita Tom Li.

Kripto tržišta takođe mogu da povrate impuls nakon nedavnih vesti da se više bivših talenata sa Vol Strita i novca premestilo u ovaj sektor. Bivši izvršni direktor kompanije Goldman Sachs Brijan Madigan pridružio se kripto novčaniku Blockchain.com kao šef institucionalne prodaje i strategije, nakon čega je usledila ostavka još jednog izvršnog direktora Goldman Sachs-a za poziciju direktora u budućoj kripto trgovačkoj banci Majka Novograca. Blokčein platforma za hartije od vrednosti Harbor objavila je da je primila 28 miliona dolara u svom najnovijem krugu finansiranja, delom od glavnih institucionalnih igrača Andreessen Horovitz-a i Founders Fund-a.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić