Ponedeljak, 1. april - kripto tržišta nastavljaju sa rastom, sa bitkoinom (BTC) koji beleži stabilan rast tokom dana, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Među prvih 20 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, samo dva novčića su padu u vreme pisanja. Tokom protekla 24 sata, tezos (XTZ) je u padu za oko 5,7%, dok je kardano (ADA) u padu za oko 0,9%.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Najveća kriptovaluta, bitkoin, je u porastu za 1,4% na dan i trguje se za 4.160 dolara u vreme pisanja. Tokom proteklih 7 dana, bitkoin je u porastu za više od 3,5%, sa nedeljnim minimumom od 3.937 dolara i maksimum od 4.227 dolara.

Bitcoin 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Itirijum (ETH), druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, je u porastu za oko 0,6% i trguje se za 142,3 dolara u vreme pisanja. Vodeći altkoin je tokom proteklih 7 dana u porastu za oko 4,5%.

Ethereum 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Ripl (XRP), treći novčić po tržišnoj kapitalizaciji, je u porastu za oko 0,8% u protekla 24 sata i trguje se za 0,312 dolara u vreme pisanja. Tokom proteklih 7 dana, novčić je u porastu za 1,8%.

Ripple 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Među prvih 20 novčića, monero (XMR) i deš (DASH) beleže najveće dobitke u protekla 24 sata. Monero je u porastu za više od 8,3%, dok je deš na oko 8%.

Nakon rasta do čak 148 milijardi dolara 30. marta, ukupna tržišna kapitalizacija je pala na 145 milijardi u vreme pisanja. Dnevni obim trgovanja je blago porastao u odnosu na jučerašnji nivo, trenutno iznoseći oko 32,8 milijardi.

Total market capitalization 7-day chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Dok kripto tržišta nastavljaju da rastu, tržišni udeo bitkoina je još više opao. U proteklih 30 dana, dominacija bitkoina se smanjila sa 51,9% na sadašnjih 50,1%, što predstavlja oko 73 milijarde dolara. Tokom dana, stopa dominacije bitkoina je pala sa 50,14% na 50,09%.

Bitcoin’s 30-day percentage of total market cap (dominance). Source: CoinMarketCap

Mesečni prikaz tržišne dominacije bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Ranije danas, Cointelegraph je objavio da pakistanska vlada razvija novi kripto regulatorni okvir nakon zabrane trgovanja kriptovalutama u aprilu prošle godine.

Indijska kripto berza Coindelta je 30. marta zvanično najavila svoje zatvaranje zbog nepovoljne klime za kripto poslovanje u zemlji. Osnovana 2017. godine, Coindelta je rekla da postoje ozbiljna ograničenja u bankarskim uslugama za kompanije povezane sa kriptom u Indiji, zbog čega je poslovanje kompanije ekonomski neefikasno.

U međuvremenu, danas će zakonodavci Ujedinjenog Kraljevstva sprovesti niz glasanja u parlamentu kako bi se dogovorili o alternativi sporazuma o Bregzitu premijerke Tereze Mej. Velika Britanija sada ima oko dve sedmice da donese odluku u vezi Bregzita i odmeriti rizike od napuštanja Evropske unije 12. aprila bez dogovora. Prema CNBC-u, Tereza Mej bi u utorak mogla da stavi svoj sporazum o povlačenju na četvrto glasanje.

Nedavno je Rojters sproveo anketu koja je obuhvatila više od stotinu ekonomista koji su pokazali da će kamatne stope Federalnih rezervi Sjedinjenih Država ostati na sadašnjem rasponu od 2,25 - 2,50 procenata sve do kraja 2020. godine.