Kripto tržišta su se “crvenela” 12. jula, kako pokazuju podaci sa Coin360, sa bitkoinom koji je pao ispod nivoa od 6.200 dolara. Svih prvih 50 novčića na Coinmarketcap-u su 12. jula bili u crvenom.

Market visualization from Coin360

Vizuelizacija tržišta preuzeta sa Coin360

Nakon rasta tokom vikenda u nedelji koja je obećavala, došlo je do promene trenda, koji je usledio nakon vesti o redefinisanju zvaničnih propisa na najvećim kripto tržištima.

Bitkoin se trgovao na nivou od 6.170 dolara u vreme pisanja teksta, što predstavlja pad od 3% u 24h periodu. Bitkoin je izgubio oko 200 dolara u vrednosti za svega nekoliko sati. Uprkos snažnom skoku 8. jula, na nedeljnom nivou je pao za 5%.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Glavni altkoin, itirijum (ETH), se trgovao na nivou od 429 dolara u vreme pisanja teksta, što predstavlja pad od 4% u 24h periodu i pad od 7% na nedeljnom nivou. Nije imao oštar pad 12. Ujutro (kao bitkoin), ali je bio postepen i manje oštar pad tokom dana.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi Coinmarketcap-a, svih TOP50 novčića prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji je u crvenom. Među prvih deset, niko nije zabeležio gubitak veći od 3,5% u vreme pisanja teksta.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 245 milijardi dolara u vreme pisanja teksta, što je pad od 30 milijardi dolara u odnosu na 10. jul. Ipak, ukupna vrednost tržišta je 10 milijardi dolara iznad mesečnog minimuma s kraja juna, kada je ukupna tržišna kapitalizacija pala na nivo od 232,6 milijardi dolara.

 

Total market capitalization

Mesečni minimumi ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa Coinmarketcap-a

Detaljna analiza koja je objavljena na Cointelegraph-u uticala je na polemiku oko uticaja trgovanja kripto fjučersima na tržištu.

Tržišni analitičari se slažu da je regulatorna neizvesnost glavni faktor koji negativno utiče na vrednost kriptovaluta.

Džulian Hosp iz TenX-a je ponovio svoju prognozu za 2018. godinu da bi bitkoin ove godine mogao da se popne do nivoa od 60.000 dolara.

Pozitivne vesti stižu iz Južne Koreje, gde su nam zakonodavci predstavili nacrte zakona sa pravilima o kriptovalutama, ICO projektima i blokčein tehnologiji.

U Indiji su visoki državni zvaničnici rekli da razmišljaju da regulišu kriptovalute kao robu sa dodatom vrednosti. Vest, ako je istinita, bi predstavljala pozitivan potez, s obzirom na kontraverznu zabranu centralne banke Indije. 5. jula je stupila na snagu zabrana poslovnim bankama da sarađuju sa poslovima vezanim za kriptovalute, uprkos brojnim podnescima opozicije i predstavnika sektora.