Kripto tržišta danas su zabeležila oštar pad, 18. septembra, kada je bitkoin (BTC) opao za 200 dolara, a tržišna kapitalizacija na 192 milijarde dolara u roku od nekoliko sati. U vreme pisanja, 93 od 100 top kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji su u crvenom, dok je gubitak među prvih 20 dostigao i do 10%, prema CoinMarketCap-u.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u proteklih 24 sata opao za oko 3,5%, pošto nije uspeo da održi podršku na 6.500 dolara, a cena je pala za skoro 200 dolara u roku od pet sati. U vreme pisanja, glavnom kriptovalutom se trguje za 6.283 dolara.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) je pretrpeo najveće gubitke među top 10 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, što je skoro 11% u toku perioda od 24 sata, kada je opao ispod 200 dolara u roku od sat vremena. Glavnim altkoinom se trguje za 197 dolara u vreme pisanja, sa padom od 0,6% tokom perioda od 7 dana.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija opet je pala ispod 200 milijardi dolara i sada iznosi 192 milijarde, nakon dnevnog maksimuma od preko 204 milijarde dolara.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

Dominacija bitkoina kao procenat tržišne kapitalizacije zabeležila je rast sa 55,5% na 56,4% u vreme pisanja.

Percentage of Total Market Cap (Dominance)

Procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacija). Izvor: Coinmarketcap

Među altkoinima, EOS i VeChain (VET) su zabeležili najveće gubitke u proteklih 24 sata, sa padom od 10,29% i 10,47%. EOS-om, petom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji, sada se trguje za 4.88 dolara, a VET, poslednji na listi top 20 novčića, trguje se za 0.0127 dolara.

Nedavno je viši službenik u Dubaiju, poručnik Dahi Kalfan Tamim, naveo da će digitalne valute "uskoro" zameniti keš, tvrdeći da je jedina prepreka velikom usvajanju ove industrije nedostatak svesti kod ljudi, kao i politika za prevenciju kriminala.

S tim u vezi, šef regulatornih odnosa Ripla za pacifičku Aziju i Bliski istok izjavio je danas da se kripto imovini i blokčein tehnologiji sada pristipa na više holistički način od strane globalnih kreatora politika.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić