Sreda, 16. januar: Tržišta kriptovaluta su uglavnom “u zelenom”, prema podacima sa Coin360. Većina od top 20 novčića prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji je zabeližilo rast u poslednjih 24h, a bitkoin (BTC) se čvrsto držao iznad nivoa od 3.600 dolara.

Vizualizacija tržišta sa Coin360

Bitkoin je ostao iznad nivoa od 3.600 dolara tokom dana sa dnevnim maksimumom na 3.707 dolara. U vreme pisanja teksta, vodeća kriptovaluta se trgovala na nivou od 3.644 dolara, što predstavlja rast od 0,65% na dnevnom nivou.

Grafički prikaz sedmodnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph-ov indeks cene

Ripl (XRP) je u blagom porastu i trguje se na nivou od 0,33 dolara, što predstavlja rast od 0,86% na dnevnom nivou. NIje registrovana značajnija fluktuacija cena tokom dana, uglavnom se kretao oko nivoa od 0,33 dolara.

Grafički prikaz sedmodnevnog kretanja cene XRP-a. Izvor: Cointelegraph-ov indeks cene

Itirijum (ETH), trenutno treća kriptovaluta po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, nadmašila je BTC i XRP sa dnevnim rastom od 1,45%. Novčićem se trgovalo na nivou od 122 dolara u vreme pisanja teksta. Na grafičkom prikazu sedmodnevnog kretanja cene, najniža cena itirijuma je bila 115,16 dolara 13. januara, dok je najviša zabeležena 10. januara i iznosila je 151,94 dolara. Kako je 15. januara Cointelegraph preneo, hard-fork Itirijuma je ponovo odložen zbog novootkrivene sigurnosne ranjivosti koja omogućava “reentrancy attack” napad koji omogućava napadaču daukrade kriptovalute iz pametnog ugovora tako što stalno traži sredstva od njega, dajući mu lažne podatke o stvarnom ETH balansu zlonamernog aktera.

Grafički prikaz sedmodnevnog kretanja cene Itirijuma. Izvor: Cointelegraph-ov indeks cene

Prema podacima sa Coinmarketcap-a, 18 od 20 vodećih kriptovaluta imalo je rast od 0,57 do 4,55 posto u periodu od 24h.

Binance Coin (BNB) je zaneležio najveći rast sa više od 4,5% i trgovao se na nivou od 6,18 dolara. Jedino su USD Coin (USDC) i teter (USDT) su bili u minusu i to 0,04 i 0,41 posto na dnevnom nivou.

Kombinovana tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta sada iznosi oko 122 milijarde dolara, što je manje od maksimuma od oko 123,3 milijarde dolara koji je zabeležen u toku prethodnih sedam dana.

Grafički prikaz sedmodnevnog kretanja ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Prema istraživanju koje je 15. januara objavila Credit Karma, kripto investitori u SAD koji su prodali svoje bitkoin uloge su izgubili oko 1,7 milijardi dolara. Neznatna većina amerikanaca, 53%, planira da prijavi svoje gubitke kako bi dobili poreske olakšice, dok je 19% još uvek neodlučno. Istraživanje je pokazalo i da 35% učesnika koji su prodali svoj kripto neće prijaviti svoje gubitke u poreskim prijavama.

Cointelegraph je preneo da je ruski predsednik vlade Dmitrij Medvedev tokom govora na forumu u Gaidaru izjavio da to što je kripto tržište u padu ne predstavlja razlog da se “kripto sahrani”, naglašavajući da sve društvene i ekonomske pojave imaju i pozitivnu i negativnu stranu.