Četvrtak, 19. jul: kripto tržišta zabeležila su blagi pad u proteklih 24 sata, ali i dalje drže nedeljne dobitke do čak 64% među nekim od prvih deset kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, prema Coinmarketcap-u.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) nastavlja da se kreće oko jučerašnjeg nivoa, nakon što je iskusio najnižu dnevnu vrednost od 7.249 dolara. Vodeća kriptovaluta je u blagom padu od 0,23% u toku 24-časovnog perioda, trgujući se na oko 7.418 dolara u vreme pisanja i još uvek je u porastu od skoro 20% tokom protekle sedmice.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph bitkoin indeks cena

Za razliku od njega, druga najveća kriptovaluta itirijum (ETH) je danas opala za oko 5,5%, trgujući se na oko 467 dolara i još uvek ima dobitak od oko 9% tokom ove sedmice.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph itirijum indeks cena

Ukupna tržišna kapitalizacija je opala za 9 milijardi dolara u odnosu na jučerašnji maksimum, trenutno iznosi oko 289 milijardi dolara.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

Stelar (XLM) zadržava čak 60% dobitka tokom protekle sedmice, trgujući se na oko 0,29 dolara u vreme pisanja, dok je danas u padu skoro 2% u poslednja 24 sata. Altkoin je sada na 6. mestu na CoinMarketCap-u, čime je pretekao lajtkoin (LTC).

Kardano (ADA) takođe nastavlja da drži stabilnu poziciju među vodećim kriptovalutama. Uprkos činjenici da je novčić izgubio skoro 5% u proteklih 24 sata, tokom protekle sedmice je u porastu od oko 43%.

Ranije danas, "prvi izveštaj o kripto investiranju" od strane fonda za upravljanje digitalnim sredstvima Grayscale Investments otkrio je da su većinu priliva kapitala ove godine napravili institucionalni investitori, čak 56% u prvoj polovini 2018.

Juče je izvršni direktor i osnivač Digital Currency Group-a Beri Silbert sugerisao da je bitkoin "verovatno dostigao dno za ovu godinu", dodajući da će "kao klasa imovine nastaviti da postoji... Ja sam 100% siguran da će decentralizovan, netradicionalni oblik novca nastaviti da postoji."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić