Kripto tržišta učvršćuju svoje najnovije dobitke 3. jula, pokazuju podaci sa Coin360, a bitkoin trguje na nivou iznad 6.500 dolara. Tržišta su krenula da se podižu 30. juna i od tada su stabilizovala svoj rast, pri čemu je većina vodećih novčića zabeležila mali porast ili mali pad.

Chart

Vizuelni prikaz tržišta preuzet sa Coin360

Bitkoin se trenutno trguje na oko 6.650 dolara u trenutku pisanja teksta, što predstavlja pad od 1,5% u toku 24 sata. Vodeća kriptovaluta je imala dnevni maksimum na nivou od 6.687 dolara, zadržavajući se daleko iznad nivoa otpora na 6.300 dolara. Robert Slajmer iz Fundstrat-a je ranije ove nedelje rekao da će probijanje nivoa otpora na 6.300 dolara biti od presudne važnosti za promenu opadajućeg trenda.

 

Bitcoin Price

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph Indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) se trguje na nivou od 464 dolara u trenutku pisanja teksta, što je pad od 2,4% za 24 sata. Maksimalna cena tokom prethodnog dana je bila 484,5 dolara i predstavlja skok od 4% na nedeljnom nivou.

 

Ethereum Price

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph Indeks cene itirijuma

Na listing Coinmarketcap-a, deset najboljih novčića prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji su i u crvenom i u zelenom i većina pokazuje samo male procente dobitka, odnosno gubitka.

Ripl (XRP) se izdvaja, sa skokom od 3% u prethodnih 24 sata, trgujući na nivou od 0,49 dolara.

Riplov relativno snažan rast se događa uprkos rastućoj konkurenciji među blokčein platformama koje se bave međubankarskim rešenjima. Evropska trgovinska platforma we.trade je potvrdila 3. jula da je uspešno obavila svoju prvu operaciju uživo između pet banaka i dvadeset firmi, koristeći IBM blokčein platformu, koja podržava hajperledžerov Fabric.

XRP

XRP sedmodnevni grafikon sa Coinmarketcap-a

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 268,3 milijardi dolara, što predstavlja skok u odnosu na 232,6 milijardi dolara koliko je iznosila 29. juna.

 

Chart

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta sa Coinmarketcap-a

Pozitivne vesti ove nedelje nam stižu iz evropskog parlamenta, čiji najnoviji izveštaj savetuje zakonodavce da “ne zabranjuju” ili “ignorišu” kriptovalute, predviđajući da će “ostati sa nama neko vreme”. Izveštaj je pohvalio globalne mreže za kripto transakcije kao “relativno sigurne, transparentne i brze” i karakterizovao kriptovalute kao “savremeni oblik privatnog novca”.

Sa žustrim oporavkom tržišta krajem juna i trenutnom konsolidacijom, mnogi će se baviti reakcijama institucionalnih investitora.

2. jula, glavna američka kripto berza i provajder usluga novčanika, Coinbase je najavio da je pokrenuo rešenje za digitalne resurse za institucionalne investitore, osigurane kod SEC-a i FINRA-e.

Iz Coinbase-a su rekli da veruju da prave usluge i investicioni instrumenti za kripto prostor mogu da “otključaju 10 milijardi institucionalnih investicija”.