Sreda, 19. septembar: kripto tržišta održavaju nedavne dobitke i kreću se oko prethodnih nivoa podrške. Dok 16 od 20 top altkoina po tržišnoj kapitalizaciji danas beleže blage gubitke, ukupna tržišna kapitalizacija i dalje kruži oko nedavnih nivoa, prema CoinMarketCap-u.

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u blagom padu od 0,12% u proteklih 24 sata, a zadržao je nivo podrške od 6.300 dolara nakon što je prošle nedelje pao ispod te cene. Bitkoinom se trguje za oko 6.334 dolara u vreme pisanja, a na nedeljnom nivou je u porastu za 0,48%.

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) danas beleži minimalne gubitke od oko 0,2% u toku perioda od 24 sata. Nakon što je u jednom trenutku pao na čak 127 dolara u proteklih 7 dana, itirijumom se trguje za oko 208 dolara u vreme pisanja, sa porastom od 12% u toku nedelje.

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija se kreće oko 199 milijardi dolara u toku dana, trenutno je na oko 198 milijardi. Na listi CoinMarketCap-a je sada navedeno 1977 kriptovaluta.

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Opšti gubici među top 20 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji iznose između 2 i 3 procenta, dok je 20. novčić dogekoin (DOGE) zabeležio dubok pad od 7,8%. Altkoinom se trguje za 0,0056 dolara u vreme pisanja, a nedeljni pad je na 13%.

Ranije ove nedelje, generalni direktor SpaceX-a i Tesle Ilon Mask pitao je programera dogekoina Džeksona Palmera da mu pomogne da se reši "dosadnih" kripto prevaranata na Tviteru.

Bitkoin keš (BCH) je u proteklih 24 sata opao za skoro 3%, ali je ipak zadržao oko 0,2% u proteklih 7 dana, a trguje se za oko 425 dolara.

Ripl (XRP), treća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, koja je juče zabeležila najveće dobitke, danas drži trend rasta. XRP je u proteklih 24 sata porastao za oko 2,5%, a trguje se za 0,32 dolara, sa skoro 24% dobitka tokom nedelje.

Kancelarija državnog tužioca u Njujorku je 18. septembra izdala izveštaj upozoravajući da su berze kriptovaluta podložne manipulaciji, sukobu interesa i drugim potrošačkim rizicima, prema istraživanju zasnovanom na zahtevima za informacije za 13 kripto berzi ranije ove godine.

Nedavno je nemački ministar finansija Olaf Šolc izrazio skepticizam u vezi sa šansom da kriptovalute mogu da zamene tradicionalni novac, tvrdeći da "danas sumnja u to da li imaju perspektivu da postanu valuta".

Takođe, 18. septembra britanska Uprava za trezor pozvala je da se kriptovalute regulišu kako bi se zaštitili investitori od glavnih problema iz ove industrije, kao što su nestabilnost cena, loša zaštita potrošača, rizik od hakerskih napada i pranje novca.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić