Subota, 7. jul, na kripto tržištu je viđeno veoma malo akcije danas dok kriptovalute idu jako malo procentualno gledano ka gore ili dole tokom poslednja 24 sata sudeći po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji sa CoinMarketCap-a. Ukupna tržišna kapitalizacija porasla je za nešto manje od milijardu dolara za 24h.

Market visualization from Coin360

Grafički prikaz preuzet sa Coin360

Bitkoin (BTC) se kreće oko 6.635 dolara u vreme pisanja ovog članka. Iako se nije mnogo pomerao ni na gore ni na dole, bitkoin je ipak uspeo da zabeleži četvoroprocentni rast od prošle subote.

 

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph Indeks cene bitkoina

Slično bitkoinu, itirijum (ETH) zadržava svoju poziciju, tu negde oko 467 dolara, što je za 1% manje u odnosu na prethodna 24 časa ali 5,5 procenata više u odnosu na prethodnih nedelju dana.

 

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 266 mlijardi dolara u vreme pisanja ovog članka i blia je relativno stabilna tokom poslednja 24 časa.

 

Total market capitalization

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta preuzeta sa Coinmarketcap-a

"Neodlučnost" tržišta se ogleda u mešovitim, pozitivnim i negativnim, vestima. Zvaničnik vlade Francuske, Žan-Pjer Landau pozvao je na "odrešen" pristup kriptu, dok je nemačko Ministarstvo finansija usvojilo nešto oprezniji pristup, navodeći da "nije dobro razumljiv rizik" od digitalnih valuta izdatih od strane države.

Sa pozitivne strane, bilo je vesti da se dva ključna stručnjaka priključuju blokčein industriji, Vinklevos blizacni, odnosno kripto berza Gemini je angažovala nekadašnjeg visokog rukovodioca sa Njujorške berze Roberta Korniša kao informativnog direktora, dok je Fejsbuk angažovao za direktora inženjeringa Evana Čenga.

 

Pripremio: Bojan Zečević