Kripto tržište je sada relativno stabilno, pokazuju podaci sa Coin360-a, a bitkoin (BTC) se drži iznad 6.500 dolara. Većina glavnih novčića po tržišnoj kapitalizaciji pokazuje manje dobitke i gubitke u vreme pisanja.

Market visualization

Prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom se trguje sa oko 6.752 dolara u vreme pisanja, sa porastom od skoro 3% u toku 24-časovnog perioda. Nakon značajnog pada 30. juna, vodeća kriptovaluta nastavlja da se održava iznad nivoa otpora od 6.300 dolara, koga je Robert Slajmer iz Fundstrat-a ranije ove nedelje istakao kao ključnog za promenu opadajućeg trenda.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph Indeks cene bitkoina

Glavnim altkoinom itirijumom (ETH) se trguje sa oko 477 dolara u vreme pisanja, sa porastom od oko 2% u proteklih 24 sata. Maksimalna cena ove nedelje je bila 483 dolara, a njegovi dobici na nedeljnom nivou su oko 8% u vreme pisanja.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph Indeks cene itirijuma

Na listi Coinmarketcap-a, prvih deset novčića po tržišnoj kapitalizaciji su uglavnom u zelenom, osim kardana (ADA) koji je jedini u padu od oko 1% u toku perioda od 24 sata i trguje se sa oko 0,158 dolara u vreme pisanja.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 277 milijardi dolara u vreme pisanja, stabilna je od juče, a znatno je veća od nedeljnog minimuma od 232,6 milijardi dolara 29. juna.

Total market capitalization

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta sa Coinmarketcap-a

Kako tržišta konsoliduju svoj povratak od juna, moraće dobro da se pokažu u pogledu sigurnosti od daljih incidenata kako bi zadržali poverenje javnosti.

Najveća svetska kripto berza, Binance - koja je obradila više od 1,5 milijardi dolara u razmenama tokom posljednjih 24 sata - sada je nastavila sa uslugama nakon što su neregularni obrasci za trgovinu Syscoin-om (SYS) proizveli privremenu obustavu rada 3. jula.

Iako su tačni detalji ostali nepoznati, čini se da je incident zabeležio trgovinu Syscoin-om za neverovatnih 96 BTC-a (oko 640.000 USD) na berzi. Binance je otkazao sve neregularne trgovine i najavio niz mera za zaštitu svojih korisnika.

Optimistična vest za blokčein tehnologiju u međuvremenu je to da je ministar u Vladi Velike Britanije pozvao državu da "pokaže inicijativu koristeći blokčein kako bi omogućila socijalnu slobodu, povećala efikasnost i povratila poverenje društva."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić