Ponedeljak, 27. avgust: kripto tržišta su zabeležila još jedan pokušaj oporavka, sa svih top 20 novčića po tržišnoj kapitalizaciji u zelenom, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Posle jučerašnjeg pada (nedelja), kripto tržišta su se vratila u zeleno, a IOTA (MIOTA), kardano (ADA) i EOS (EOS) su zabeležili najveće dobitke među prvih 10 novčića, dok je bitkoin (BTC) otišao iznad 6.700 dolara. Većina prvih deset novčića beleži blagi rast od 1 do 2 procenta na dan.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom se trguje za 6.744 dolara u vreme pisanja, sa rastom manjim od pola procenta tokom 24 sata, ali sa nedeljnim dobicima od oko 4%.

Itirijum (ETH) je takođe zabeležio skroman rast, a njegova cena je porasla za manje od 1% tokom perioda od 24 sata. Itirijumom se trguje za 275 dolara u vreme pisanja, sa rastom od 1,5% u proteklih sedam dana, ali je u padu za 41% u mesecu.

Ethereum 24-hours price chart. Source: Cointelegraph Ethereum Price Index

24-časovni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija pokazuje rastući impuls, sa 214 milijardi dolara na početku dana do skoro 219 milijardi u vreme pisanja.

Total market capitalization chart. Source: CoinMarketCap

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Od prvih deset novčića po tržišnoj kapitalizaciji, IOTA je najviše porasla (8,3%) i trguje se po ceni od 0,60 dolara. Cena altkoina je porasla u poslednja dva dana nakon nedavne vesti o partnerstvu IOTA-e sa japanskim tehnološkim gigantom Fujitsu-om, koji je izjavio da partnerstvo nastoji da "pomogne u uspostavljanju IOTA-a kao novog protokolnog standarda".

Glavni stejblkoin teter (USDT) je jedini novčić koji je u crvenom na CoinMarketCap-u od prvih 20 kriptovaluta. Cointelegraph je juče izveštavao da nedavno izdavanje kontoverzne kripotvalute ne utiče na cene većih novčića ili manjih altkoina u ovom trenutku, nakon ranijih navoda o praksama "tržišne manipulacije" uz pomoć tetera.

Cointelegraph je objavio da je kineski tehnološki gigant Baidu ispratio anti-kripto politiku Tencent-a i Alibabe, zatvarajući najmanje dva popularna chat foruma vezana za kripto. Taj potez je još jedan korak u dešavanjima u vezi sa anti-kripto merama koje su u toku u Kini.

Takođe danas, više indijskih medija objavilo je da centralna banka, Banka rezervi Indije (RBI), planira da poboljša svoje znanje o kriptovalutama i blokčein tehnologiji, kako bi "proverila šta se može usvojiti i šta ne može". Vesti prate zabranu RBI-a o pružanju usluga firmi povezanih sa kriptovalutama od aprila 2018.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić