Sreda, 24. oktobar: kripto tržišta nastavljaju sa ravnomernim trgovanjem i relativno su stabilna tokom proteklih 10 dana, prema podacima o tržišnoj kapitalizaciji sa CoinMarketCap-a.

Većina prvih 20 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji je zabeležilo značajne fluktuacije tokom protekla 24 sata, od kojih su mnoge u blagom porastu.

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u porastu za svega 0,24% tokom poslednja 24 sata i trguje se za 6.490,9 dolara u vreme pisanja. Glavna kriptovaluta je zabeležila manju promenu cene tokom dana, kada je skočio na 6.521 dolara, a zatim pao na 6.456 dolara. Bitkoinom se trguje oko istog nivoa poslednjih 10 dana nakon solidnog rasta od 15. oktobra.

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) je u porastu za 1,87% i trguje se za oko 204 dolara u vreme pisanja. Kao i bitkoin, druga kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji je relativno stabilna tokom poslednjih 10 dana, krećući se između 200 i 210 dolara.

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Treća po veličini kriptovaluta, ripl (XRP), je zabeležila najveći rast među prvih 20 tokom 24-časovnog perioda. Novčić je u porastu za oko 3,3% i trguje se za 0,47 dolara u vreme pisanja, a na nedeljnom nivou je u padu za 3,14%.

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: Cointelegraph indeks cene ripla

Ukupna tržišna kapitalizacija je zabeležila blagi rastna početku dana, ali je i dalje oko 210 milijardi dolara, bez veće promene toko poslednjih 10 dana. Dnevni obim trgovanja je još uvek oko 10 milijardi dolara. Ukupan broj svih kriptovaluta na listi CoinMarketCap-a je 2062 u vreme pisanja.

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Iako je većina prvih 20 novčića u proteklih 24 sata imala relativno niske fluktuacije, deš (DASH) i zkeš (ZEC) su u porastu za skoro 3% na dan. Deš je porastao za 2,86%, a trgovao se za oko 157 dolara u vreme pisanja, dok je u poslednjih sedam dana opao za oko 2,02%. Zkeš je porastao za 2,83% na dan, takođe je zabeležio rast od oko 6,8% tokom sedmice.

Ranije danas, Japanska agencija za finansijske usluge (FSA) odobrila je samoregulatorni status lokalnim kompanijama povezanim sa kriptovalutama ovlastivši Japansku asocijaciju berzi digitalnih valuta (JVCEA) da nadgleda kripto prostor.

Takođe danas, najveća svetska kripto berza Binance pokrenula je svoju prvu kripto-fijat berzu u Ugandi, omogućavajući korisnicima da kupe bitkoin i itirijum sa ugandskim šilingom.

Industrija kriptovaluta i blokčeina nedavno je zabeležila veće prihvatanje od strane institucionalnih igrača, sa Nasdaq-om koji je otkrio blokčein patent 23. oktobra.