Sreda, 31. oktobar: nakon nekoliko dana blagih gubitaka, kripto tržišta su se danas stabilizovala, a većina prvih 20 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji beleži blage fluktuacije u okviru od 2%.

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Na desetogodišnjicu objavljivanja njegovog pisma o namerama 31. otobra 2008, bitkoin (BTC) je u porastu za nešto manje od 1%, trgujući se za nešto više od 6.300 dolara u vreme pisanja. Pre nego što je pretrpeo blage gubitke 29. do 31. oktobra, bitkoinom se trgovalo između 6.400 i 6.500 dolara, zbog čega su mnogi iz kripto sfere komentarisali njegov kvazi-stejblkoin obrazac trgovanja.

Ranije ovog meseca, glavni novčić zapečatio je 17-mesečnu nisku stopu volatilnosti, čime zabeležio najviši nivo stabilnosti od sredine 2017. godine: trend je nastavljen pre manjeg komešanja ove nedelje.

Bitkoinova prva zabeležena cena trgovanja bila je 17. marta 2010. godine na sada ugašenoj platformi bitcoinmarket.com sa vrednošću od 0,003 dolara: bitkoin je od tada zabeležio rast od 209.999.900% do vremena pisanja.

Na nedeljnom nivou bitkoin je u padu za oko 1,8%, a mesečni gubici iznose oko 4,65%.

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) takođe je porastao, zabeležio je rast od 1,4% na dan i trguje se za 196 dolara i tokom nedelje je bio usko povezan sa bitkoinovim šablonom trgovanja. Do 29. oktobra, vodeći altkoin držao se blizu 200-210 dolara, pre nego što je pao na 192 dolara, a zatim se trgovao oko te tačke ove nedelje.

Na nedeljnom grafikonu, itirijum je u padu za oko 2%, a mesečni gubicu su čak 15%.

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Cena novčića ostaje u niska nakon pada u ponedeljak, uprkos značajnim naslovima vezanim za itirijum mrežu od tada. 30. oktobra, revizor "Velike četvorke", Ernst i Young pokrenuo je prototip sistema usmerenog na preduzeća koji omogućava sigurne i privatne transakcije na itirijumovom javnom blokčeinu, koristeći zero-knowledge proof (ZKP) tehnologiju.

Tokom itirijumove godišnje Devcon konferencije, koautor ERC-20 token standarda predstavio je novi model za ICO projekte, nazvan "reverzibilni ICO" (RICO). Novi model prikupljanja sredstava omogućava investitorima da vraćaju svoje tokene - i dobiju nadoknadu - u bilo kojoj fazi projekta, putem posebnog pametnog ugovora.

Preostalih deset glavnih novčića na CoinMarketCap-u uglavnom su jedva u porastu, a Monero (XMR) je zabeležio najveći rast - 2,42% i trguje se za 104,15 dolara. Stellar (XLM), koji je u padu svega 0,65% i trguje se za 0,222 dolara, pretpeo je najviše među prvih deset.

Na listi prvih 20 novčića, volatilnost je takođe niska, a beleže kako pad tako i rast, sa većinom ispod 2%. VeChain (VEC), koji se nalazi na 20. mestu, zabeležio je najveću promenu tokom protekla 24 sata od 2,6%. S druge strane, 19. po veličini, Zcash (ZEC), je zabeležio najveće gubitke do vremena pisanja - 1,49%.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 203,3 milijarde dolara u vreme pisanja, što je manje od 210 milijardi, koja se održavala tokom skoro dve nedelje pre nego što je počela da pada 29. oktobra.

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Šef Komisije za finansijske usluge (FSC) Južne Koreje potvrdio je da se kripto berze neće naići na probleme prilikom izdavanja virtuelnih naloga od strane banaka, sve dok poštuju njihove propise o verifikaciji korisnika (KYC) i protiv pranja novca (AML).

U SAD-u, predsednik glavne kripto berze i provajdera kripto novčanika, Coinbase, je osporio nedavne glasine o IPO-u i naznačio je da će platforma imati za cilj da podrži oko 200-300 novčića u "sledećoj godini", iako, najverovatnije za korisnike izvan zemlje.