Videli smo rast na kripto tržištima 8. jula, a bitkoin se približio nivou od 7.000 dolara, prema podacima sa Coin360. Praktično, svi novčići u prvih 100 prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji su bili u zelenom u vreme pisanja teksta.

Tržišta su se konsolidovala u zadnjih nedelju dana i sačuvala dobitke s kraja juna, mada, čini se da podstiču veći nivo otpor nego tada.

Market visualization from Coin360

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

Bitkoin se trguje na nivou od 6.752 dolara u vreme pisanja teksta, što predstavlja rast od 3% u prethodna 24h. Sa ovim rastom, ukupan nedeljni dobitak iznosi 6-7%. Tokom popodneva, samo u roku od jednog sata bitkoin je skočio za 230 dolara.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph Indeks cene bitkoina

Iter (ETH) se trguje na nivou od 489 dolara u vreme pisanja teksta, što predstvlja rast od 5% u  periodu od 24h i 9% na nedeljnom nivou. Maksimalna vrednost u toku dana bila je 492,56 dolara, približavajući se tako nivou od 500 dolara.

Ethereum price chart

Grafikon cene itera. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi Coinmarketcap-a, prvih deset kriptovaluta su solidno u plusu, sa dobiti između 2 i 7 posto.

Među prvih deset kriptovaluta, IOTA (MIOTA) trenutno ima najveći rast u prethodnih 24h, skoro 7% i trguje se na nivou od 1,12 dolara u vreme pisanja teksta.

Bitkoin keš (BCH) je skočio za 5% u toku 24h i trguje se na nivou od 766 dolara u vreme pisanja teksta.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta trenutno iznosi oko 276,6 milijardi dolara, nakon što je dobila 13 milijardi u razmaku od dva sata i dostigla maksimalnu dnevnu vrednost od 279,5 dolara.

Total market capitalization

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta sa Coinmarketcap-a

U poslednje vreme se objavljuju pozitivne vesti iz kripto prostora, koje bi mogle da objasne današnji talas samopouzdanja na tržištima.

Najavljena su dva bombastična imenovanja, Facebook i Gemini Trust su zaposlili na visokim pozicijama eminentne rukovodioce sa Vol Strita i Njujorške berze.

Među pozitivnim vestima se izdvaja i ona iz Južne Koreje - istorijski važno kripto tržište razmišlja o popuštanju čvrstog stava prema kriptovalutama i pružanju jasnih propisa.

Pozitivne vesto dolaze i od pojedinih velikih berzi, sa novim prekookeanskim poduhvatima i očekivanjima visokih prihoda.

Hobi, trenutno treća najveća kripto berza na svetu, je započela registraciju novootvorene platforme za trgovanje sa strateškim partnerom iz SAD u petak 6. jula.

Prethodno je otvorila svoja pretstavništva u Australiji i Londonu.

Ove nedelje je i Žao Šangpeng, izvršni direktor Binance-a, rekao da očekuje neto dobit kompanije na kraju godine veću od 1 milijarde dolara.