Subota, 15. septembar: Kripto tržišta se polako oporavljaju nakon jučerašnjeg pada vrednosti, a 17 od top 20 kriptovaluta beleže rast vrednosti sudeći po podacima sa CoinMarketCap-a.

Market visualization

Vizualizacija tržišta sa Coin360

Nakon pada ispod 6.500 dolara u petak, bitkoin je ponovo premašio pomenuti iznos i beleži rast od 1,6% u poslednjih 24 časa, a njegova vrednost u vreme pisanja članka je 6.533 dolara.

Bitcoin price

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) trenutno beleži veći rast vrednosti među prvih top 20 kriptovaluta rangiranih po tržišnoj vrednosti. Trrenutna vrednost najvećeg altkoina je 223 dolara, što je rast od 6,7% u poslednja 24 časa. Itirijum takođe beleži nedeljni rast vrednosti od 5,3%, nakon svog strahovitog pada na cifru od 169 dolara 16. septembra.

Ethereum price

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija je nešto iznad 200 milijardi dolara.

Total market capitalization

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

Nakon nedavne objave predstojećeg pokretanja tezosove (XTZ) glavne mreže (mainnet) koji će se dogoditi u ponedeljak, 17 septembar, najveći rast među top 20 koina pripada upravo njemu. Vrednost XTZ koina je 1,68 dolara u vreme pisanja ovog članka što je za 26% više u odnosu na prethodni dan.

Lajtkoin i monero su takođe zabeležili značajniji rast vrednosti od juče. Vrednost lajtkoina je porasla za 5,2% i njime se trenutno trguje za 57 dolara po jedinici u vreme pisanja članka, prema indeksu cena Cointelegraph-a. Monero, koin usredsređen na privatnost, trenutno zauzima 9 mesto po tržišnoj kapitalizaciji i beleži rast od 5,8% u protekla 24 časa, a njegova trenutna cena je oko 120 dolara.

Dogecoin je jedna od retkih kriptovaluta koja je izgubila na vrednosti tokom dana. Altkoin je izgubio oko 0,6% svoje vrednosti i u vreme pisanja ovog članka cena po koinu je 0,006148 dolara, ali ipak dogecoin beleži rast od 8% na nedeljnom nivou.

Juče, kapitalista sklon rizično-avanturističkim ulaganjima iz silikonske doline i dobro poznati bitkoin evanđelista Tim Drejper, istakao je da će kombinovana tržišna kapitalizacija kriptovaluta dostići vrednost od 80 triliona dolara u narednih 15 godina, navodeći razna tržišta koja će biti transformisana u industriju kriptovaluta.

Najnoviji talas rasta tržišta dolazi nakon izjave direktora Galaxy Digital Management-a, Majka Novograca koji je naveo da je ovo najniži nivo vrednosti kripto tržišta i da nema prostora da potone još dublje.

Proteklih dana se javila i američka brokerska agencija za trgovanje akcijama EF Hutton, koja je izjavila da planira izdavanje 60 miliona dolara u različitim kripto instrumentima do januara 2019 godine, potvrđujući da će kompanija takođe biti sponzor predstojeće američke kripto berze ACEx.

Prošlog četvrtka, Bloomberg je citira anonimne izvore koji navode da američki bankarski gigant Morgan Stanley planira da ponudi "bitkoin svopove" svojim klijentima. Klijentima će biti omogućeno da trguju derivatima bez stvarnog posedovanja kriptovalute.

 

Pripremio: Bojan Zečević