Veći deo sto najvećih kripovaluta po tržišnoj vrednosti zabeležio je rast juče, 18. juna, a Bitkoin (BTC) i Itirijum (ETH) su skočili za 4% istog dana do vremena objavljivanja teksta, prema podacima Coin360-a.

Market visualization from Coin360

Viđenje tržišta sa sajta Coin360

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 289.2 milijarde do vremena objavljivanja teksta, što je povećanje od 13 milijardi u toku jednog sata i dostiže nešto niži nivo od svog nedeljnog vrhunca ostvarenog 12. juna, koji iznosi oko 300 milijardi.

 

Total market cap of all cryptocurrencies

Ukupna tržina kapitalizacija svih kirptovaluta, prema podacima CoinMarketCap-a

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 6.735 dolara, do vremena objavljivanja teksta. Vodeća kriptovaluta je doživela oštar skok cene juče, oporavljajući se od svoje najniže tačke dostignute tokom jučerašnjeg dana koja je iznosila oko 6.400 dolara.

Bitcoin price chart

Grafikon cene Bitkoina iz Bitkoin indeksa cena Cointelegraph-a

Do vremena objavljivanja teksta, podaci CoinMarketCap-a pokazuju da obim trgovanja Bitkoinom iznosi oko 3.9 milijardi dolara u protekla 24 časa, što je manje od preko 5 milijardi dolara koliko je iznosio 13-14. juna.

Solidni dnevni rast je došao uprkos žestokom članku od 24 stranice, koji je,17. juna, objavila Banka međunarodnih poravnanja (BIS). BIS - organizacija sastavljena od 60 centralnih banaka - uputila je javnu kritiku kriptovalutama, kao što je Bitkoin, koje su bazirane na PoW konsenzus mehanizmima i javnom blokčeinu, tvrdeći da nisu dovoljno skalabilni da funkcionišu kao novac u globalnoj ekonomiji.

Izveštaj banke je nagovestio da, zbog zagušenja blokčeina, “što više ljudi koristi kriptovalutu, plaćanja postaju sve glomaznija i teža”, idući toliko daleko da alarmiraju da bi “obim komunikacije” i potrebe za skladištenjem, povezane sa masovnim usvajanjem kriptovaluta, mogli čak “dovesti do zaustavljanja interneta”.

Itirijum (ETH) je, u protekla 24 časa, doživeo rast cene nešto više od 4%, a njime se trguje za oko 520 dolara, do vremena objavljivanja teksta.  Kao i kod Bitkoina, pozitvan preokret kod Itirijuma počeo je juče kasno popodne, nakon što mu je cena pala ispod 500 dolara i njime se trgovalo za oko 492 dolara.

Juče je vodeći altkoin vratio cenu koju je dostigao 14. juna, nakon pozitvnih i veoma značajnih primedbi  od strane višeg zvaničnika Komisije za hartije od vrednosti (SEC) da Itirijum nije klasifikovan kao hartija od vrednosti po američkom zakonu.

Ethereum price chart

Grafikon cene Itirijuma prema Itirijum indeks cena Cointelegraph-a

Svih 10 vodećih novčića, rangiranih prema tržišnoj kapitalizaciji, zabeležili su rast, od kojih je cena Bitkoin keša (BCH) i Trona (TRX) zabeležila najveći - oba oko 5%.

Altkoin Deš (DASH) orijentisan na anonimnost, 13. najveća kriptovaluta prema obimu trgovanja, jedini je među prvih dvadeset novčića, koji je zabeležio pad, sa skromnim gubitkom od 1.22% za jučeranji dan, i njim se trgovalo za oko 266 dolara, do vremena objavljivanja teksta.Pripremila: Kristina Ristin