Ponedeljak, 18. februar: Kripto tržišta beleže značajan rast, a svih top 20 kriptovaluta su u porastu između 2 i 12 procenata, pokazuju podaci sa Coin360.

Market visualization by Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je zabeležio rast od solidnih 2,9% na dan i trguje se za oko 3.742 dolara u vreme pisanja, prema podacima sa CoinMarketCap-a. Na nedeljnom nivou je u porastu za 2,38%.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Itirijum (ETH) je ostvario najveći rast među prvih 50 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, sa oko 11% na dan i trguje se za oko 137,65 dolara u vreme pisanja. Vodeći altkoin je beležio konstanatan rast u toku protekle nedelje, a došao je do izražaja ovog vikenda zahvaljujući čemu je zabeležio rast na nedeljnom nivou od preko 13%.

Od 17. februara, jak rastući trend proteklih dana je rezultirao u tome da je njegova cena sada veća od bitkoin keša (BCH).

Ethereum 1-month price chart

Mesečni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Ripl (XRP) beleži manji rast na dan i trguje se za oko 0,309 dolara u vreme pisanja. U porastu je za oko 2,6% u protekla 24 sata, a na nedeljnom nivou 1,7%. Međutim, na mesečnom nivou novčić je u gubitku za oko 5,5%.

Ripple 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Uprkos trgovanju po nižoj ceni od itirijuma, bitkoin keš (BCH) - trenutno šesta najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji je zabeležio značajan rast na dan, i trguje se za 130,22 dolara. Sa porastom od 6,5% na dan, altkoin je takođe u porastu na nedeljnom nivou od 4,5%.

Snažne 24-časovne performanse takođe su se pojavile kod EOS-a (preko 3%), Binance Coin-a (BNB) - 4,7% i Stelara (XLM) - 2,9%.

Među prvih dvadeset novčića, Maker (MKR), koji se nalazi na 16. mestu, je najviše porastao, sa blizu 9% i trguje se za 555,85 dolara. Kardano (ADA), Monero (XMR), i Bitcoin SV (BSV), su takođe zabeležili solidne dobitke od 4,6%, 3% i 3,8%.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 125,9 milijardi dolara, sa rastom od 3,7% na nedeljnom nivou.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

U intervjuu za Cointelegraph ove sedmice, istaknuti komentator CNBC-a Brajan Keli tvrdio je da je bitkoin trenutno oko 50% podcenjen, kao i da je novičić verovatno blizu dna. Iako se suzdržavao od optimizma u pogledu odobravanja bitkoin ETF-a, Keli predviđa da će 2019. biti bolja za kripto tržišta u celini, priznajući međutim da je 2018. postavila "prilično nizak standard".

U vestima o usvajanju, čini se da će predstojeća nadogradnja mobilne aplikacije Rakuten Pay najveće japanske kompanije za elektronsku trgovinu Rakuten, pored fiata, podržati i plaćanje kriptovalutama.

Glavna azijska tržišta akcija u međuvremenu beleže snažne rezultate u kontekstu tekućih trgovinskih pregovora SAD-a i Kine, koji će se nastaviti u Vašingtonu ove sedmice. Za kontinentalnu Kinu, šangajski udeo je porastao za 2,68%, dok je šenženski udeo porastao za 3,7%. Hang Seng indeks Hong Konga u međuvremenu je porastao za 1,54%, dok je Nikkei 225 indeks u Japanu porastao za 1,8%.