Ponedeljak, 25. februar: kriptovalute su u velikom padu, a svih prvih 20 novčića izgubili su između 7 i 17 procenata, prema podacima sa Coin360.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u padu za oko 8% na dan i trguje se za oko 3.836 dolara u vreme pisanja, prema podacima sa CoinMarketCap-a. Današnji krah predstavlja drugi dan da novčić, a i šire tržište, beleži pad. Bitkoin je juče pao sa dnevnog maksimuma od 4.210 na 3.800 dolara. Oštar pad je rezultirao u smanjenju nedeljnih dobitaka na svega 2%.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Itirijum (ETH) je zebeležio još ozbiljniji opadajući trend od 14,6% na dan i trguje se za oko 140 dolara u vreme pisanja. Kao i bitkoin, vodeći altkoin je juče pao sa 150 do ispod 140 dolara. Ranije danas, novčić je zabeležio minimum od 135 dolara, ali je od tada uspeo da se malo oporavi. Na nedeljnom nivou, itirijum skoro da nije zabeležio promenu, s obzirom da je na dobitku svega 0,2%.

Ethereum 1-month price chart

Mesečni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Treća po veličini kriptovalut, ripl (XRP) je izgubio 9,4% i trguje se za oko 0.305 dolara u vreme pisanja. Nakon 24-časovnog minimuma od 0,302 dolara novčić je u poslednjih par sati uspeo malo da se povrati. Na nedeljnom nivou je na gubitku od 2,2%.

Ripple 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Među preostalih top 10 kriptovaluta na CoinMarketCap-u, četvrti po veličini EOS vidi zabeležio je naveće gubitke od 16,2% na dan i trguje se za 3,62 dolara. Peti po veličini lajtkoin (LTC), šesti bitkoin keš (BCH) i osmi stelar (XLM) su takođe u velikom gubitku - 13,6%, 14,6% i 10,8%.

Itirijum klasik (ETC), kardano (ADA) i IOTA (MIOTA) - u padu se 14,4%, 12,4% i 11,9%. Binance Coin (BNB), deseti po veličini, zabeležio je najmanji pad na dnevnom nivou od oko 7%.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 129,2 milijarde dolara u vreme pisanja, što je manje u odnosu na maksimum od oko 143,9 milijardi dolara u ranim satima trgovanja 24. februara.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap

U vestima iz kripto industrije otkrivena je nova žrtva kripto zime, Huobi Australija je svoje operacije prepustila menadžmentu Huobi Global-a, navodeći loše tržišne uslove i nedavna otpuštanja kao razlog.

U Južnoj Koreji, Coinbin - kripto berza koja je preuzela hakovanu berzu Youbit - nedavno je potvrdila da je bankrotirala, a korisnicima duguje skoro 30 miliona dolara, što je rezultat navodne pronevere od strane direktora.

U međuvremenu, centralna banka Ukrajine upravo je završila pilot projekat za svoju nacionalnu digitalnu valutu, e-grivnu.

Velika azijska tržišta akcija su danas zebeležila značajan uspon, nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp objavio da će odložiti povećanje carina na kinesku robu, što je trebalo da stupiti na snagu 1. marta.

Kada je reč o kontinentalnoj Kini, Šangajski kompozit je porastao za 5,6%, a Šenženski kompozit za 5,2% - oba na višemesečnom maksimumu. Hang Seng indeks Hong Konga porastao je za 0,5%, dok je japanski Nikkei 225 indeks porastao za 0,5%.