Nedelja, 26. avgust: posle kratkog jučerašnjeg oporavka, kripto tržišta su ponovo u padu, sa samo tri od prvih 10 kriptovaluta koje su zadržale dobitke.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je jedan od srećnika, u porastu je za manje od 1% na dan, trgujući se za 6.740 dolara u vreme pisanja. Kriptovaluta je takođe uspela da zadrži svoje nedeljne dobitke, koji čine 2%. U subotu je dostigao 6.778 dolara, a danas (nedelja) je pao na čak 6.587 dolara.

Bitcoin 24-hour price chart

24-časovni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Nakon što je dostigao oko 282 dolara juče, itirijum (ETH) je sada u padu za 2% i trguje se za 272 dolara u vreme pisanja.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itiriuma

Ukupna tržišna kapitalizacija svih novčića je u proteklih 24 sata nešto povećana. Nakon što je pala na dnevni minimum od 212 milijardi dolara, trenutno je na 218 milijardi, 2 milijarde dolara više u odnosu na jučerašnji maksimum.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

Bitkoin nastavlja da povećava svoju dominaciju nad tržištem, sa tržišnim udelom od 53,3%, što je više u odnosu na 51,5% od pre nedelju dana.

Bitcoin’s share of total market cap

Udeo bitkoina u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji. Izvor: Coinmarketcap

IOTA je jedina kriptovaluta od prvih deset po tržišnoj kapitalizaciji koja je porasla za više od jednog procenta u roku od 24 sata do vremena pisanja - zapravo, ostvarila je čak 12,5%, i trguje se za 0,60 dolara.

U pogledu nedeljnih dobitaka, jedan od najvećih pobednika je tezos (XTZ), sa rastom od neverovatnih 97% u nedelji, trguje se za 2.64 dolara u vrema pisanja.

Juče je šef istraživačkog tima Fundstrat-a Tom Li izjavio u intervjuu za CNBC da kriptovalute "mogu završiti godinu sa velikim rastom", navodeći korelaciju između njih i tržišta u razvoju, tvrdeći da i dalje veruje da bi bitkoin mogao da dostigne 25.000 dolara do kraja 2018.

Prema Liju, "plima se menja" i za bitkoin i za tržišta u razvoju, pogotovo ako američka federalna rezerva uspori sa povećanjem kamatnih stopa.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić