Petak, 17. maj - nakon nedelje rasta i optimističnih cena, kripto tržišta danas beleže značajne korekcije, a bitkoin (BTC) je pao ispod 7.350 dolara, prema podacima sa Coin360.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin je značajno opao za 8% na dan i trguje se za 7.346 dolara u vreme pisanja. Glavni novčić je juče dostigao 8.300 dolara, što je cena koja nije ostvarena još od avgusta 2018. godine.

Uprkos današnjoj velikoj korekciji, bitkoin je i dalje u porastu za 16,61% na nedeljnom nivou.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Najveći altkoin po tržišnoj kapitalizaciji, iter (ETH), je zabeležio nešto manji pad od 6,3% na dan u vreme pisanja i trguje se za 240 dolara. Pad prati nedeljni maksimum od 270 dolara koji je juče ostvaren. Ipak, altkoin zadržava dobitke od 38,7% na nedeljnom nivou.

Ether 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene itera. Izvor: CoinMarketCap

XRP je u padu za 10,9% nad dan i trguje se za 0,38 dolara u vreme pisanja. Kao i većina tržišta, XRP je svoj maksimum ostvario juče. Čak i pored današnje značajne korekcije cene, XRP je i dalje u dobitku od 27,3% na nedeljnom nivou.

XRP 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene XRP-a. Izvor: CoinMarketCap

Među top 10 kriptovaluta, sve su u crvenom, osim tetera (USDT). Tržišni pad cena uključuje 11,8% kod monera (XLM), 11% kod kardana (ADA) i 10,2% za bitkoin keš (BCH).

Eos i lajtkoin (LTC) su pali za 7,9% i 8,6% na dan, dok binance coin (BNB) pokazuje relativnu otpornost - sa padom od 2,35% na dan - bez obzira na nedavni veliki hak ove berze.

Među prvih 20, svi novčići su u crvenom, izuzev 17. po veličini cosmosa (ATOM), koji je ostvario rast od 7,3%. Pad tržišta zahvatio je tron (TRX) sa 11,2%, deš (DASH) sa 10,6% i bitkoin SV (BSV) sa 12,3%.

Tezos (XTZ) je doživeo najmanji pad, izgubivši samo 1,15% na dan i trguje se za 1,66 dolara u vreme pisanja.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta trenutno iznosi oko 230,15 milijardi dolara - što je manje u odnosu na 262 milijarde dolara 16. maja.

Total market capitalization of all cryptocurrencies

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta. Izvor: CoinMarketCap

Kao odgovor na današnju veliku korekciju tržišta, eTorov analitičar Meti Grinspen je izjavio da:

"Ako se prekine pad i kretanje cena preusmeri i nastavimo sa ovim usponom, praktično nema većih tačaka otpora do 20.000 dolara."

Vodeća kripto berza Poloniex je juče objavila da će onemogućiti trgovanje za 9 novčića američkim klijentima zbog neizvesnih propisa, navodeći kao razlog nedostatak jasnoće u vezi njihove interakcije sa saveznim zakonima o hartijama od vrednosti.

U vezi sa tekućim sudskim procesom protiv kripto berze Bitfinex, Vrhovni sud u Njujorku juče je prihvatio zahtev za izmenu sudskog naloga javnog tužioca Njujorka, koji se odnosi na Bitfinex i povezeni Teter.