Nedelja, 9. septembar: nakon krvoprolića posle ovonedeljnog pada tržišta, cena bitkoina (BTC) danas je naglo porasla. Altkoini su ga uglavnom ispratili, a tržišta su mešovita, pokazuju podaci sa Coin360.

Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je skočio za više od 3% za manje od sat vremena, nastavljajući da se trguje oko nivoa od 6.400 dolara, pre negno što je ponovo opao sat vremena pre pisanja teksta.

U vreme pisanja, bitkoin je u porastu za 1% na dan i trguje se za 6.241 dolar, prema indeksu cena bitkoina sa Cointelegraph-a.

Od strmog pada cene u sredu, 5. septembra, bitkoinom se trgovalo između 6.400 i 6.500 dolara - oko 1.000 dolara niže od njegovog nedeljnog maksimuma koji je iznosio 7.391 dolar. Danas je glavni novčić pao ispod 6.400 dolara po prvi put od sredine avgusta.

Na nedeljnom nivou bitkoin je u padu za 13%, dok je na mesečnom u dobitku za 0,64%.

btc

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitokina

Itirijum (ETH) je takođe zabeležio iznenadni skok cene, vraćajući stopu od 200 dolara tokom nekoliko sati pre nego što je ponovo pao ispod nje. Itirijum je ovog vikenda po prvi put od novembra 2017. zabeležio cenu manju od 200 dolara i trgovao se za oko 194 dolara u vreme pisanja.

Početkom meseca, itirijum je premašio prag od 300 dolara, ali altkoin je nastavio da snižava vrednost od svog velikog oporavka 5. septembra.

Na nedeljnom grafikonu, itirijum je opao za 34%, a na mesečnom nivou je zabeležio gubitke od oko 45%.

Eth

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Među ostalim top deset novčića na CoinMarketCap-u, samo tri su u crvenom, dok ostali beleže rast između 1 i 6 procenata. Altkoin stelar (XLM), koji se nalazi na šestom mestu po tržišnoj kapitalizaciji je najviše u padu, sa nešto više od 1% na dan.

EOS (EOS), koji je na petom mestu, danas je zabeležio najveći rast među top 10 kriptovaluta, sa rastom od 5% na dan i trguje se za 4,95 dolara. Današnji rast, međutim, povratio je stabilnost koju je EOS izgubio u padu cena 8. septembra.

EOS

Nedeljni grafikon cene EOS-a sa CoinMarketCap-a

Lajtkoin (LTC) je takođe zabeležio relativno solidan rast od 4% i trguje se za 55,10 dolara.

Među top 20, novčići su takođe uglavnom u zelenom, sa dva novčića u padu za manje od 1%. Altkoin IOTA (MIOTA) je još jedan relativno jak igrač među prvih 20, sa rastom od 5,41% na dan i trguje se za 0,559 dolara.

Uprkos iznenadnom rastu tržišta danas, ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je i dalje u padu, trenutno iznosi oko 195,5 milijardi dolara u vreme pisanja. Sadašnja vrednost je manja za 44,7 milijardi dolara u odnosu na nedeljni maksimum od 240,2 milijarde.

Total

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

U intervjuu za Bloomberg 8. septembra, suosnivač itirijuma (ETH) Vitalik Buterin rekao je da veruje da se eksplozivan rast u kripto prostoru "približava svom kraju", sada kada je prvobitna zamisao da se podigne svest o kriptu i blokčeinu uglavnom ostvarena:

"Ako razgovarate s prosečnom obrazovanom osobom u ovom trenutku, verovatno su čuli za blokčein bar jednom. Nema šanse za još jedan rast od 1.000 puta u bilo čemu iz kripto prostora."

Iako je špekulativni rast cena za Buterina stvar prošlosti, on je ukazao na obećanja o tome kako će kripo prostor ući u fazu posvećenu “realnim primenama u relanoj ekonomskoj aktivnosti”.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić