Četvrtak, 5. jul: kripto tržišta su delom u crvenom, sa većinom glavnih novčića u padu do 3% u periodu od 24 sata u vreme pisanja. Ukupna tržišna kapitalizacija je pala za 4 milijarde dolara od srede, prema Coinmarketcap-u.

Vizuelni prikaz tržišta

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trenutno trguje sa oko 6.597 dolara. Vrednost je u proteklih 24 sata pala za oko 1,5%, ali se i dalje drži iznad psihološki značajne cene od 6.500 dolara. Bitkoin je i dalje u porastu na nedeljnom nivou od oko 8%.

Grafikon cene bitkoina

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph Indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) slično održava nedavne dobitke, trgujući se sa oko 470 dolara u vreme pisanja. Vrednost glavnog altkoina je u 24-časovnom periodu opala za 1,5 %, ali je u porastu za 7% na nedeljnom nivou.

Grafikon cene itirijuma

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph Indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija trenutno iznosi 273 milijarde dolara, što je za oko 2% manje od jučerašnjeg maksimuma od 277 milijardi dolara.

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

Iako se tržište generalno susrelo sa blagim padom, NEO je u poslednjih 24 sata porastao skoro 8%. Altkoinom se trguje sa oko 41,78 dolara u vreme pisanja, uz porast vrednosti od 38% u protekloj nedelji, prema podacima sa Coinmarketcap-a.

IOTA (MIOTA) i kardano (ADA), koji su u proteklih sedam dana zabeležili porast između 19% i 21%, su opali u odnosu na jučerašnji maksimum, prema podacima sa Coinmarketcap-a. I kardano i IOTA su opali za oko 5%, trgujući se sa 0,17 i 1,17 dolara.

Generalni direktor Banke za međunarodna poravnanja (BIS) Agustin Karstens izneo je još jednu izjavu protiv kriptovalute, tvrdeći da "ne mogu preuzeti funkcije novca". 60-godišnji Karstens tvrdi da je digitalna valuta pokušaj "mladih" da "stvore novac", što nije "kompatibilno sa maksimiziranjem korisnosti novca".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić