Kripto tržišta danas su uglavnom u crvenom, sa manjom tržišnom kapitalizacijom od skoro 15 milijardi dolara u odnosu na jučerašnji maksimum, prema podacima sa Coinmarketcap-a.

Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je u toku perioda od 24 sata u padu za 1,49%, a trguje se sa 6.672 dolara u vreme pisanja, prema indeksu cena Cointelegraph-a.

Bitcoin Price Index

Indeks cena bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cena bitkoina

Itirijum (ETH) je u poslednjih 24 sata zabeležio veće gubitke, sa padom od 3,46%, a trguje se sa oko 467 dolara u vreme pisanja.

Ethereum Price Index

Indeks cena itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cena itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija je iznad 265 milijardi dolara, što je manje u odnosu na jučerašnji maksimum od 280 milijardi dolara.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

 

EOS je pretrpeo najveće gubitke u proteklih 24 sata od prvih 10 kriptovaluta. Peti najveći altkoin po tržišnoj kapitalizaciji je pao za 11,94%, a trguje se sa 7,59 dolara u vreme pisanja. Novčić je u protekloj sedmici opao za preko 13%.

8. jula, EOS-ov glavni proizvođač bloka, EOS Njujork, tvitovao je da obavesti korisnike o tome da se veliki broj proizvođača blokova srušio zbog preopterećenja RAM-a. U naknadnom komentaru, EOS Njujork je pojasnio da je "mreža živa i nije doživela bilo kakav poremećaj."

Tezos (XTZ) je jedna od retkih kriptovaluta koja je zabeležila rast u toku perioda od 24 sata, sa porastom od 9% i trguje se sa 2,33 dolara u vreme pisanja. Fondacija Tezos je 30. juna pokrenula svoju beta mrežu, uprkos postojećim polemikama oko projekta.

Tri glavne američke ekonomiste su kritikovali bitkoin, tvrdeći da će digitalni novčić propasti kao valuta. Finansijski stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog nestabilnosti bitkoina i nedostatka unutrašnje vrednosti, kao i njegove anonimne prirode, što je u suprotnosti sa idejom stvaranja "transparentnog bankarskog sistema." Svetski poznati ekonomisti tvrde da će globalni finansijski regulatori "koristiti čekić" kada tržište "postane značajno" u smislu kapitalizacije.