Tržište kriptovaluta beleži skroman rast cena  na petak 13, nakon nedelje u kojoj je bitkoin (BTC) izgubio 5% vrednosti u odnosu na dolar dok je itirijum (ETH) zabeležio pad od preko 7%.

Podaci iz indeksa cena Cointelegraph-a i Coin360 pokazuju nam manji oporavak od nedeljnih minimuma koji su za bitkoin bili na 6.180 dolara, dok je maksimalna cene ove nedelje bila 8. jula, 6.792 dolara.

Market visualization

Vizuleni prikaz: Coin360

U vreme pisanja ovog članka (petak 13), BTC/USD par je bio na nivou od 6.250 dolara što je oko 1% više u odnosu na prethodni dan, a ovonedeljni pad nije uspeo da probije barijeru od 6.000 dolara.

Bitkoinov generalni opseg cena nastavlja da se odražava uz zanimljiv obrazac iznenadnih gubitaka praćen de fakto fiat preformansama, ciklus koji komentatori nisu uspeli u potpunost da objasne.

Optužbe za tržišnu manipulaciju od strane glumaca i emitera teter tokena nisu dovoljno dokazani, sa nedavnim istraživanjem koje poriče teoriju da vlasnici koji poseduju veliki broj koina diktiraju preformanse tržišta.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Što se tiče itirijuma, slična je stvar kao i sa bitkoinom, procentualni usponi i padovi su slični sa cenom bitkoina. Takođe smo u petak (13. jul) videli manji preokret cene itirijuma, kada je zabeležen rast oko 1% u odnosu na veći nedeljni pad od oko 6,2%. U vreme pisanja ovog članka cena itirijuma je 437 dolara.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Rast cene dve najveće kriptovalute imalo je uticaja na ponašanje ostalih top 50 kriptovaluta koje su kopirale njihovo raspoloženje i zabeležile rast. EOS je zabeležio rast od 4%, dok je deš (DASH) zabeležio porast od 8,4%, što je najveći procentualni rast cene nekog od top 25 koina.

Bancor-ov BNT token koji je ove nedelje izgubio oko trećinu svoje vrednosti nakon prijavljivanja haka od strane njegovog emitera, za sada ne uspeva da ublaži svoje gubitke, ali ipak beleži skroman rast od 0,8%.

Kako Cointelegraph nastavlja da izveštava, mnogi komentatori ne samo iz kripto industrije nastavljaju da zadržavaju svoje optimistične stavove po pitanju cena u srednjeročnom vremenskom periodu.

Prošlo mesečni izveštaj od strane kineske kripto berze Houbi naveo je da većina ispitanika u ovom istraživanju predviđa "značajan" rast cena do kraja godine. 71% njih veruje da će se tržišta povećati za više od 30% u odnosu na trenutne nivoe.

Džulijan Hosp iz TenX-a je otišao korak dalje, komentarišući ove nedelje da će cena bitkoina biti oko 60.000 dolara početkom 2019. godine.

 

 

 

Pripremio: Bojan Zečević